BiH
0

Danas i u naredna dva dana zasjeda Federalni parlament

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Federalnom parlamentu u Sarajevu danas i u naredna dva dana bit će riječi o budžetu FBiH za iduću godinu istovremeno kad i o zakonu kojim se najavljuje revizija davanja iz budžeta za boračko-invalidsku zaštitu.

Takav dnevni red je najavljen za vanredne sjednice Predstavničkog doma koji će zasjedati danas a Dom naroda u utorak i srijedu.

Službeni naziv teksta kojim se najavljuje revizija budžetskih davanja za boračku populaciju je Prijedlog zakona o provođenju kontrole zakonitosti prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

U proceduru je upućen s prijedlogom iz Federalne vlade da ga Parlament razmotri po hitnom postupku, a prema obrazloženjima, u okviru ušteda u cjelokupnoj javnoj potrošnji, cilj mu je da boračko-invalidsku zaštitu nastave uživati oni koji je zaista zaslužuju, odnosno da budu osujećeni korisnici koji su ta prava ostvarili na osnovu nevalidne dokumentacije.

Kad je u pitanju budžet Federacije za 2010. godinu, koji će također biti na dnevnom redu, Federalna vlada ga predlaže u iznosu od oko 1,7 milijardi KM, što je blizu 375 miliona manje nego u prethodnoj godini.

Prema navodima dopremijera i ujedno ministra finansija Vjekoslava Bevande, predviđene su uštede gdje god je to moglo, dok su pošteđene oblasti poljoprivrede, turizma i okoliša te energetike i industrije.

I budžet i navedeni zakon uvjet su da međunarodne finansijske institucije (MMF i Svjetska banka) odobre Federaciji BiH kreditna sredstva ili novac za određene projekte.

Ovo neće biti jedina aktivnost početkom sedmice u Federalnom parlamentu gdje je veoma aktuelan zahtjev visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka za smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Safeta Softića.

Inzko ovu smjenu traži s obrazloženjem da je Softić jedan od trojice predstavnika bošnjačkog naroda koji zauzimaju čelne funkcije u Federaciji BiH, a prema Ustavu, nijedan konstitutivni narod ne može imati više od dva predstavnika na najvišim entitetskim pozicijama.

Softić se po Inzkovom zahtjevu obratio za mišljenje parlamentarnoj Ustavnoj komisiji pa je njena sjednica najavljena također za danas u zgradi Federalnog parlamenta.