{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas i sutra zasjedaju oba Doma Parlamenta FBiH

F
29.11.2007. u 08:10
0
0
Danas i sutra zasjedaju oba Doma Parlamenta FBiH
0
Danas i sutra zasjedaju oba Doma Parlamenta FBiH
U Sarajevu će danas biti održana sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, a sutra vanredno i sjednica Doma naroda.
Jedna od zajedničkih tačaka dnevnog reda je Nacrt budžeta Federacije BiH za iduću godinu.

Budžet je planirala Federalna vlada u iznosu od 1.746.697.278 KM, što je u odnosu na ovu godinu povećanje za 160,4 miliona ili za 10,1 posto. U poređenju s prošlom godinom, povećanje je 607,1 milion ili 53,3 posto.

U ukupnoj planiranoj potrošnji na socijalni sektor odnosi se 40,5 posto, odnosno 707 miliona KM, a to je u odnosu na prednacrt budžeta povećanje od sedam posto. U tom segmentu su davanja za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i izbjeglice.

Predstavnički dom treba da se izjasni i o dokumentu Federalne vlade koji se odnosi na planiranu politiku privatizacije državnog kapitala u FBiH. Kao propratni materijal, Vlada je u Parlament uputila program prioritetnih razvojnih projekata koje namjerava finansirati novcem od prodaje strateških preduzeća, prije svih telekom sektora. Očekivani iznos je oko četiri milijarde KM. Elektroenergetski sektor izuzet je iz ovih planova.

Opozicija ima niz primjedbi na ponuđeni materijal. Najveća opoziciona, Socijaldemokratska partija BiH, najavila je jučer da neće podržati ovaj dokument, a svoje protivne stavove obrazlaže time da Vlada ne predviđa oplođavanje novca od privatizacije strateških preduzeća.

"Ako se novac od privatizacije misli davati u vidu grantova za pojedine razvojne segmente, on će se potrošiti i šta dalje? Treba ulagati u projekte koji će dalje stvarati novac", komentar je opozicionih predstavnika u Parlamentu.

"Nismo protiv privatizacije, ali moramo znati kakav je postprivatizacijski period. Smatramo i da o ovom materijalu treba provesti javnu raspravu", stav je poslanika SDP-a Alije Behmena.

Vlada, pak, u tom dokumentu navodi da politika privatizacije u Federaciji u osnovi treba da znači ubrzanje ovog procesa, prelazak na tržišno privređivanje privatizacijom ukupnog državnog kapitala većeg od 51 posto i razvoj primarnog i sekundarnog tržišta kapitala.

Privatizaciju ne treba provesti radi privatizacije, već zbog razvoja, naglašava federalni premijer Nedžad Branković. Novac bi bio iskorišćen za dvije kategorije razvojnih projekata u Federaciji. Prvi su od značaja za FBiH, a drugi su značajni za razvoj lokalnih zajednica, dodaje on.

"Vlada misli da se integralnim tretmanom politike privatizacije i javnih investicija može popraviti život u Federaciji BiH i ubrzati potrebne promjene", riječi su premijera Brankovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: