Dvodnevna sjednica
19

Danas i sutra zasjeda VSTV, jedna od tačaka imenovanje novog-starog predsjednika Suda BiH

S. Š.
S jedne od ranijih sjednica VSTV-a (Foto: D. S./Klix.ba)
S jedne od ranijih sjednica VSTV-a (Foto: D. S./Klix.ba)
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) održat će danas i sutra sjednice čiji će dnevni red brojati ukupno 23 tačke, a jedna od njih je i imenovanje predsjednika Suda BiH.
S početkom u devet sati, ovog jutra je zakazana sjednica VSTV-a kojom će predsjedavati Halil Lagumdžija.

Na današnjem dnevnom redu naći će se 16 tačaka, a druga tačka odnosit će se pokretanje procedure izbora novih članova vijeća.

Potom, danas će članovi diskutovati i to zaključcima sa posljednjih sjednica održanih u decembru, aktivnostima predsjednika VSTV-a, skidanju oznake "tajnosti" sa predmeta Kancelarije disciplinskog tužioca te ostalim pitanjima.

Drugog dana sjednice, tačnije sutra u srijedu, prva tačka - odnosno 17., odnosit će se na imenovanje predsjednika Suda BiH, sudije Kantonalnog suda u Sarajevu i sudije Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu.

Jedini kandidat za poziciju predsjednika Suda BiH je aktuelni predsjednik suda Ranko Debevec, nakon što je iz utrke ispao Dubravko Čampara.

Debevecu će ovo, ukoliko bude izabran, biti drugi uzastopni mandat, a imenuje se na period od šest godina. Čampari je prijava na konkurs odbijena s obzirom da on obnaša funkciju državnog tužitelja, a prema trenutnim propisima za predsjednika Suda BiH se može prijaviti samo sudija Suda BiH.