|

Danas dženaza i komemoracija Faruku Jažiću

Danas dženaza i komemoracija Faruku Jažiću
0
F
FENA
13.1.2011. u 08:15
5
komentara
0

dijeljenja
Danas dženaza i komemoracija Faruku Jažiću
U Sarajevu je jučer u 52. godini života iznenada preminuo Faruk Jažić, muzički producent, autor, kompozitor i interpretator tradicionalnih i modernih pjesama.
Jažić je rođen 17. aprila 1959. u Sarajevu, a cijeli životni vijek posvetio je muzici. Tokom bogate karijere bio je dugogodišnji član narodnog orkestra Radio-televizije Sarajevo, muzički producent Sarajevske filharmonije, autor niza patriotskih i pop-rok pjesama, aranžer bh. tradicionalne muzike, član Džez kluba, a osnivač je i urednik producentske kuće Bosnaton.

Zahvaljujući Jažiću, naša zemlja bogatija je za ediciju pod nazivom Bosanskohercegovačko muzičko naslijeđe, koju je izdao Bosnaton.

Bio je producent prve bh. simfonije "Simfonija Islamica", a historizirao je prvu bh. operu "Hasanaginica". Sarađivao je s velikim svjetskim imenima klasičke muzike, kao i s proslavljenim domaćim interpretatorima sevdaliniki i zabavnih pjesama. Svoj producentski i aranžerski pečat ostavio je na djelima Safeta Isovića, Harija Varešanovića i Ivice Šarića. Jažić je bio producent, autor aranžmana i autor nekoliko numera na posljednjem albumu legende sevdaha Safeta Isovića.

Bio je muzički producent desetina koncerata Sarajevske filharmonije i opera. Najljepše pjesme Faruk Jažić posvetio je svom Vratniku i porodici.

Tokom rata bio je ataše za kulturu pri Ambasadi BiH u Njemačkoj .

U posljednjim godinama života Jažić je uporedo s muzičkim i producentskim angažmanom obavljao funkcije predsjednika Nadzornog odbora JP Televizija Kantona Sarajevo i člana Upravnog odbora Muzičke akademije u Sarajevu.

Komemoracija povodom iznenadne smrti ovog istaknutog muzičkog autora bit će održana danas u 11 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo, a organiziraju je TVSA, Muzička akademija, Sarajevska filharmonija i kolege.

Dženaza Faruku Jažiću bit će klanjana danas u 15 sati na mezarju u Gunjanima kod Tarčina, gdje će biti i ukopan, javila je TVSA.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...