Vitalni interes
5

Danas "Dodikova sjednica" Narodne skupštine RS o Đukanoviću i Frontexu

FENA
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U Banjoj Luci će pored redovne sjednice u poslijepodnevnim satima na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika biti održano i posebno skupštinsko zasjedanje.

Podsjetimo, Кolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je će sutra u 17 sati biti održana 11. posebna sjednica u vezi sa zahtjevom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Na dnevnom redu sjednice naći će se "izjašnjenje o izjavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske o proglašenju Zaključka i Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine, usvojenim na 9. redovnoj sjednici održanoj 19. februara 2020. godine, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske".

Tako će poslanici NSRS-a raspravljati o vitalnom entitetskom interesu kada je riječ o zvaničnoj posjeti predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta ove godine.

Također, raspravljat će i o Dodikovoj kvalifikaciji da je štetna po vitalne interese RS-a i odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine (Frontex).

Na dnevnom redu redovnog zasjedanja je još osam tačaka, među kojima i izmjene zakona o radnim odnosima u državnim organima i o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, kojima bi trebalo da se ukine "bijeli hljeb" za funkcionere u RS-u.