Vremenska prognoza
0

Danas do 40 stepeni, i naredne sedmice toplo

Sarajevo-x.com
Crvanj
Crvanj
Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malu oblačnost i uglavnom toplo, sa jutarnjim temperaturama od 16 do 21, na jugu do 27, a najvišim dnevnim od 30 do 40 stepeni.

Sunčano vrijeme i visoke temperature pratit će nas i naredne sedmice, javljaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Uz mogućnost mjestimične oblačnosti, jutarnje i dnevne temperature će tokom sedmice biti u laganom porastu, pa će sredinom sedmice dnevne temperature negdje dosezati i do 35 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu će sutra temperature iznositi i do 30 stepeni, a krajem dana moguće je povećana oblačnost sa mogućom kišom. U Mostaru će ovog vikenda termometar pokazivati i do 36 stepeni Celzijusa. U drugim većim bh. gradovima, Banjaluci, Tuzli i Zenici očekuju se umjerene vrućine od oko 29 stepeni. Meteorolozi za nedjelju najavljuju blagi pad temperature za oko četiri stepena.

Bioprognoza za subotu bit će nešto povoljnija, ali se upozorava da će usljed visokih temperatura i postepenog povećanja naoblake, kod hroničnih bolesnika doći do pojačanja tegoba vezanih uz njihove bolesti. Moguće su i reakcije na vrijeme u vidu glavobolje ili razdražljivosti, a noću problemi sa snom.

Iz Federalnog hidrometerološkog zavoda upozoravaju da je i dalje visoke vrijednosti indeksa UV zračenja. Koža se najbolje štiti odjećom, a dijelovi kože koji nisu zaštićeni odjećom trebaju se zaštititi sa zaštitnom kremom koja sadrži UV-B i UV-A filtere.

Tokom prvog izlaganja suncu preporučuje se zaštitna krema sa visokim zaštitnim faktorom oko 30. Pravilan primjena zaštitne kreme može biti dobra zaštita od opeklina, raka kože i starenja kože