BiH
0

Danas će biti održana sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Predsjedništvo BiH održat će u danas, 11. februara, u Sarajevu 52. redovnu sjednicu.

Na predloženom dnevnom redu su, između ostalog, Prijedlog zakona o vanjskim poslovima, Prijedlog plana posjeta za 2009., posjeta predsjednika Republike Poljske BiH kao i Prijedlog odluke o prihvatanju sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Moldavije o uzajamnom ukidanju viznog režima za nosioce diplomatskih i službenih pasoša te između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Izrael o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Članovi Predsjedništva BiH razgovarat će i o Sporazumu o kreditu između BiH koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora i Raiffeisen Zentral Bank Osterreich Aktiengesellschaft - Razvoj sistema vodosnabdijevanja za općinu Livno, Sporazumu između BiH i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) Projekt poboljšanja životnih uslova na selu te Sporazumu o grantu između BiH i Svjetske banke koji daje Republika Italija, a u okviru inicijative socijalnog razvoja za Jugoistočnu Evropu II.

Na dnevnom redu su i Prijedlog odluke o pristupanju BiH Evropskoj konvenciji o zaštiti audiovizuelne baštine, Prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike San Marino o unapređenju i recipročnoj zaštiti investicija te Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o prijevozu putnika i tereta u međunarodnom cestovnom prometu. 7

Predsjedništvo BiH raspravljat će i o davanju ovlaštenja za zaključivanje Sporazuma između Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju i Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku i Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske, Prijedlogu odluke o ratifikaciji Sporazumu o zračnom prometu između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Ukrajine, Sporazumu o kulturnoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Kine kao i Evropskog ugovora o glavnim unutrašnjim plovnim putevima od međunarodnog značaja (AGN).

Razgovarat će i o Protokolu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Mađarske u vezi sa sukcesijom bilateralnih međunarodnih ugovora zaključenih između Federativne Narodne Republike Jugoslavije/ Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Mađarske te Noti sporazuma između BiH i Kraljevine Norveške o reviziji sukcesije bilateralnih sporazuma zaključenih između bivše SFRJ i Kraljevine Norveške.

Na dnevnom redu sjednice je i Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Hašemitske Kraljevine Jordan, Sporazuma o grantu Globalnog fonda za životnu sredinu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj kao i Agencije za realizaciju sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu- Projekat upravljanja Neretvom i Trebišnjicom.

Predsjedništvo će razgovarati i o Europskoj konvenciji o zaštiti arheološke baštine (revidirana) iz 1992., Konvenciji o zaštiti podvodne kulturne baštine (Pariz, 2. novembra 2001.), Međunarodnoj konvenciji protiv dopinga u sportu te Okvirnoj konvenciji Vijeća Europe o vrijednosti kulturne baštine za društvo, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću bh. predsjedništva.