BiH
0

Danas akcija "Srežimo administraciju"

FENA
U sklopu kampanje "Aktivno do racionalizacije administracije" danas su u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli upriličene ulične akcije pod nazivom "Srežimo administraciju".

Akcija u Mostaru održavala se na tri lokacije, a samo na jednoj od njih, u Fejićevo ulici, za samo sat vremena građani su popunili više od 1 000 zahtjeva za smanjenje administracije u FBiH i Republici Srpskoj.

Po riječima Huseina Oručevića, urednika Media Centra OKC-a Abrašević, građani su pokazali golem interes za akciju "Srežimo administraciju", kojoj je cilj da se počne sa smanjivanjem administracije na svim razinama vlasti za pet posto godišnje.

Zahtjevi će nakon potpisivanja biti upućeni federalnim i županijskim vladama te Vladi Republike Srpske.

U ovoj odini na plaće administracije u FBiH bit će utrošen 221 milijun marka, a prošloj godini utrošeno je 160 milijuna.

U Domu naroda zabilježen je porast plaća za 37 posto, a porast paušala za 126 posto. Troškovi po zaposleniku u Domu naroda iznose 74 137 marka godišnje, od čega 70 308 na plaće, naknade i doprinose.

U Predstavničkom domu zabilježen je porast plaća za 20 posto, a paušala za 66 posto. Troškovi po zaposlenom u Predstavničkom domu iznose 83 800 marka godišnje, od čega 80 372 ide na plaće, naknade i doprinose.

Plaća zaposlenih u administraciji FBiH veća je 2,5 puta od prosječne plaće.

Akciju "Srežimo administraciju" organizirale su organizacije Centri civilnih inicijativa, OKC Arbrašević, GETO, REVOLT i Zašto ne.

Akcija "Srežimo administraciju" u Sarajevu bit će održana 6. aprila na Dan oslobođenja Grada.