Burno u Sarajevu
535

Dan u Predsjedništvu BiH: Dvostruko "ne" Rusiji i okovi diplomatije

A. Z.
Bosna i Hercegovina, odnosno njeni državnici, danas su napravili potez koji nije karakterističan za jednu malu zemlju, posebno kada je s druge strane svjetska velesila. No, od onih koji su navikli da uglavnom potvrdno klimaju glavom, danas je odaslano dvostruko "ne", i to Rusiji.
Poruka je to koja je izazvala burne reakcije, komentarisali su je političari, domaći i regionalni, oni koji su se sastali sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i oni koji su to odbili učiniti. Tako je posjeta ministra vanjskih poslova Rusije bila glavna tema u našoj zemlji, ali iz neočekivanih razloga.

Sve je krenulo iz Istočnog Sarajeva, gdje se Lavrov odmah po dolasku sastao sa liderom SNSD-a i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović, a bez zastave Bosne i Hercegovine. Onda je Lavrova primio lider HDZ-a Dragan Čović, a tek dan kasnije protokol je predviđao susrete s članovima Predsjedništva BiH i ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

U drugim zemljama, gdje sistem nije ovako komplikovan, prvo idu sastanci s državnim vrhom pa onda s nižim nivoima, no, ovog puta to nije bio plan. S druge strane, činjenica je da je protokol svim učesnicima od ranije bio poznat i da su Šefik Džaferović i Željko Komšić odmah mogli reći da do sastanka neće doći ukoliko Predsjedništvo ne bude prioritet posjete.

No, Komšić i Džaferović su jutros odlučili da se neće držati Lavrovovog plana, te su bojktovali sastanak, a zbog, kako su naveli, nepoštivanja BiH. Ruskog ministra na kraju je primio opet Dodik, sam, iako je na Twitteru ministarstva objavljeno da se Lavrov sastao s članovima Predsjedništva. Ali, nije, i zbog toga su reagovali i političari iz FBiH i oni iz RS-a, različito, očekivano. O svemu su pisali i svjetski mediji, tako da više ljudi na fotografiji ruskog ministarstva nije moglo zavarati javnost da je Lavrov u BiH dočekan onako kako je očekivao i kako to obično biva kada u posjetu dolaze zvaničnici drugih zemalja.

U FBiH su pozdravili potez dvojice članova Predsjedništva rekavši da su donijeli ispravnu odluku, da BiH neće pristati na ponižavajuću politiku, da je Rusiji, ali i svijetu poslata snažna poruka, da je Lavrov doveo u pitanje međunarodno-pravni subjektivitet BiH, ali da je dobio jak signal protesta. Reakcije su se nizale cijeli dan. I građani su u anketi Klix.ba portala većinom podržali ovaj potez.

Čak su i glavni akteri, Komšić i Džaferović po dva puta reagovali, prvi put na jutrošnjoj konferenciji za medije gdje su rekli da je odbijanje sastanka pokušaj spašavanja ponosa BiH. Drugi put, nešto kasnije, kazali su da su građani očekivali ovakav potez i da je nekad potrebno uspraviti se i reći "ne".

Istovremeno političari iz RS-a strahuju zbog diplomatskog skandala. Osuđujući potez Komšića i Džaferovića, a stajući na stranu Rusa, poručili su da je bojkot sastanka bio loša poruka i da je načinjena šteta samo BiH.

Sergej Lavrov ništa od navedenog nije komentirao na konferenciji za medije nakon sastanka s ministricom Biserom Turković u Sarajevu, ali jeste iz Beograda, nakon susreta sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Kazao da je su Komšić i Džaferović radili pod vanjskim utjecajem, ali da njihovo ponašanje neće utjecati na odnose dvije zemlje.

Lider HDZ-a Dragan Čović pak smatra da je sve urađeno po instrukcijama lidera SDA Bakira Izetbegovića i da je glavni cilj skretanje pažnje.

Pod utjecajem EU, Amerike, Bakira Izetbegovića ili ne, činjenica je da je odgovor Komšića i Džaferovića jednom Lavrovu, i BiH jednoj Rusiji, bio neočekivan i nesvakidašnji, zbog toga i toliki odjek. Pričat ćemo o njemu još koji dan, a o nefunkcionisanju institucija i neslaganju među političarima, čemu smo opet svjedočili, svaki ostali.