{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dan starijih osoba

F
1.10.2008. u 07:45
0
1
Dan starijih osoba
0
Dan starijih osoba
Ilustracija
Obilaskom institucije "Naš dom" u Travniku predstavnici Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj Parlamentarne skupštine BiH i organizacije UN-a za populaciju i razvoj (UNFPA), te nevladine organizacije "Osmijeh" iz Gračanice, u srijedu će obilježiti ovogodišnji svjetski Dan starijih osoba, 1. oktobar.
Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), povodom 1. oktobra, međunarodnog Dana starijih osoba, podsjeća da zaštita starijih osoba u BiH još nije razvijena kao u zapadnoevropskim zemljama, ali i da je zahvaljujući aktivnostima koje je Parlamentarna grupa provela s predstavnicima (UNFPA) i nevladinim organizacijama koje djeluju u BiH, situacija mnogo bolja nego nekoliko godina ranije, saopćio je u utorak Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Zahvaljući radu Parlamentarne grupe, UNFPA i nevladinih organizacija koje djeluju u BiH, organizirano je niz seminara; obilazaka domova i osnovano nekoliko specijaliziranih institucija, da bi implementacija važećih normi iz socijalne zaštite starijih, bila i praktično potvrđena.

-Svjetski standardi u zaštiti starijih osoba bilježe poseban pomak nakon usvajanja Kairske deklaracije koja je zajedno s drugim aktima, stvorila osnov za normativno uobličavanje problematike starenja, napominje Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj i apelira na nadležna ministarstva da se pridruže Parlamentarnoj grupi i UNFPA u zajedničkim aktivnostima na zaštiti starih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: