Ubijanje Jevreja
13

Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen u Sarajevu, na komemoraciji Bećirović, Schmidt i drugi

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana Komemorativna akademija posvećena Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta, a prije toga je upriličeno i polaganje cvijeća na spomen obilježje žrtvama nacističkog progona na starom jevrejskom groblju "Borak" na Kovačićima.

Komemorativnu sjednicu je organizovalo Vijeće ministara BiH u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, Jevrejskom zajednicom BiH i Jevrejskom opštinom u Sarajevu.

Prisustvovao je veliki broj visokih zvanica među kojima i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, šef Delegacije EU Johann Sattler, predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci i drugi.

Finci je istaknuo da je holokaust bio najveća tragedija 20. vijeka u kojoj je ubijeno šest miliona Jevreja. Ističe da iako je svijet tada rekao logorima "nikad više", ipak su se dogodili genocidi u Kambodži, Ruandi, Sudanu, ali i našoj državi.

Na komemoraciji je govorio i Johann Sattler te predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin. On je pročitao molitvu za žrtve nacističkog pogona, a na komemoraciji je prikazan i kratkometražni film o holokaustu.