Goražde
0

Dan sjećanja na žrtve genocida u Gornjem Podrinju

FENA
U znak sjećanja na žrtve genocida u gornjem Podrinju od 1941. do 1945. i od 1992. do 1995. godine danas je na Mostu "Alije Izetbegovića" u Goraždu održan komemorativni skup.

U prisustvu brojnih građana na ovaj način obilježena je 67. godišnjica od prvog ulaska partizanskih jedinica u Goražde čime je prekinut stravični pokolj nedužnih civila ovog kraja.

Petu manifestaciju "Dan sjećanja" organizirala je Koordinacija deset udruženja koja njeguju tekovine narodnooslobodilačke borbe.

Sa skupa su upućene brojne poruke o obavezi trajnog sjećanja na stravične zločine na ovom području jer narod koji zaboravlja svoju prošlost rizikuje da mu se ona ponovi.

"Ovo je sveto mjesto jer ovdje su stradale hiljade nevinih žrtava ovog kraja. No, nažalost, ta velikosrpska ideologija nije završila s Drugim svjetskim ratom jer ona se pokušala realizirati i u posljednjem ratu. Moramo se i dalje zajedno boriti protiv fašizma. Današnjim ustrojstvom Bosnu i Hercegovinu još pokušavaju dijeliti, a podjela po bilo kojem osnovu vodi u novo zlo", upozorio je predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH Jure Galić

"Mi nikada ne smijemo da zaboravimo ovaj strašni zločin i sve žrtve koje su tada stradale. Prisjećanjem na žrtve i obilježavanjem ovog događaja mi ne odajemo počast samo ubijenima već čuvamo sjećanje na genocid. Nažalost, slična stradanja desila su se i u periodu 1992.-1995., kada je agresor koristeći se sličnim metodama ponovo pokušao da uništi jedan narod", kazao je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

Predsjednik Udruženja za očuvanje prirodne i civilizacijske baštine "Sinan-paša Sijerčić" Goražde Rašid Sijerčić naglasio je da se nikome ne smije dozvoliti da falsificira historiju ocijenivši značajnim naučnoistraživački projekt "Genocid u gornjem Podrinju 1941.-1945. i 1991.-1995. godina" Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava s prof.dr. Smailom Čekićem na čelu , a koji će doprinijeti objektivizaciji saznanja o zločinima u ovom dijelu BiH i doprinijeti utvrđivanju istine.

"Smatram da ovaj most treba nositi naziv "Most žrtava genocida" umjesto sadašnjeg "Alija Izetbegović" jer sramotno je da se autoritetom neospornog vođe bošnjačkog naroda pokrivaju žrtve genocida. Rahmetli Izetbegović to nije zaslužio i ubijeđen sam da ni on na tako nešto nikad ne bi pristao", kazao je uime Udruženja generala BiH Hasan Efendić, a svoj stav o ovoj inicijativi građani su istovremeno mogli iskazati potpisom na peticiju.

Od decembra 1941. do 26. januara 1942. godine na goraždanskom gradskom mostu četničke jedinice Draže Mihailovića mučki su ubile najmanje 1.000 civila, uglavnom, Bošnjaka Goražda i okoline a među njima i četiri časne sestre. Ovaj krvavi pir nad nedužnim stanovništvom jugoistočne Bosne koji je trajao od 30. novembra 1941. zaustavljen je na današnji dan 1942., godine kada su u Goražde ušle jedinice Prve proleterske brigade i Durmitorskog odreda.

Počast žrtvama genocida u gornjem Podrinju odata je učenjem Fatihe i minutom šutnje te simboličnim bacanjem cvijeća u Drinu.

Povodom 67. godišnjice prvog oslobođenja Goražda i Međunarodnog dana sjećanja na holokaust danas je održana i javna tribina o temi "Zločini nad civililma u rejonu Gaze" na kojoj je govorio prof. dr. Smail Čekić, direktor "Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava".