BiH
0

Dan sjećanja na stradale građane Sarajeva

Sarajevo-x.com
Danas se navršava 14 godina od stravičnog masakra na pijaci Markale u Sarajevu kada je agresorska granata ubila 68, a ranila 142 osobe. U znak sjećanja na ubijene danas se obilježava "Dan sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu opsade 1992-1995“.

Mjesto na koje je 5. februara pala agresorska granata koja je ubila 68, a ranila 142 osobe nekada je bilo obilježeno "crvenom ružom“. Te ruže danas više nema, ali kao trajni dokaz o tragediji jeste spomen-ploča s ispisanim imenima žrtava.

Povodom obilježavanja 5. februara - "Dana sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu opsade 1992 – 1995", održat će se Zajednička Komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća općina Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Trnovo i Vogošća.

Komemorativna sjednica počet će u 11:00 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Pored najavljene Komemorativne sjednice, održat će se i historijski čas u svim osnovnim i srednjim školama na području KS, a u 12:00 sati gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i drugi zvaničnici iz gradskih vlasti položit će cvijeće na spomen obilježje poginulima na pijaci Markale, mjestu najvećeg stradanja građana grada Sarajeva.

Komemorativnoj sjednici u Narodnom pozorištu prisustvovat će i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Pijaca Markale danas neće raditi.