Drugi dan Bajrama
0

Dan šehida u Mostaru: Podsjećanje na one koji su dali živote za domovinu

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Na mostarskim Šehitlucima ovog drugog dana Ramazanskog bajrama polaganjem cvijeća, molitivom i evocirajem sjećanja obilježen je Dan šehida.

Brojne delegacije, saborci i građani Mostara i Hercegovine, upkos kišnom vremenu, došli su kako bi odali priznanje onima koji su za slobodu domovine dali svoje živote.

Za duše šehida proučeni su Jasin i dova, a mostarski muftija Salem ef. Dedović u svom obraćanju je kazao kako na ovakvim mezarjima treba stati ponizno i predano i osjetiti poruku koja dolazi iz dubina i govori o duhovnom životu onih koji nisu među nama.

"Iako nisu biološki i fizički, oni su duhovno živi i o tome Kur’an časni govori, jer, duhovni život je trajniji, vredniji i bolji kod dragog Boga", kazao je muftija Dedović.

Naglasio je i kako ima ljudi koji ovom zemljom danas hode, ali su duhovni mrtvaci iza kojih neće ostati nikavi tragovi, jer iako su fizički živi nemaju duhovne snage da iz njih isijava.

"Ovdje na ovim mezaristanima osjećamo duhovnu snagu i poruku koja kazuje da čuvaju transgeneracijsko prisustvo Bošnjaka, bošnjaštva, islama, muslimana i naše kulture", naglasio je mostarski muftija Dedović.

Podsjetivši na važnost sjećanja na sve one koji su živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru i na njihovu uzvišenu žrtvu je naglasio sudbinsku važnost jačanja ljubavi i vjere u Bosnu i Hercegovinu.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida. To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Na Dan šehida se obilaze šehidska mezarja, posjećuju šehidske porodice, prouči hatma za sve šehide i podsjeća se na njihovu uzvišenu žrtvu.