Drugi dan Bajrama
176

Dan šehida u Mostaru: Borba za očuvanje dostojanstva bošnjačkog naroda nema cijenu

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Postoje stvari koje moraju nadilaziti sve podjele među nama, jedna je od poruka s obilježavanja Dana šehida u Mostaru. Tradicionalno, drugog dana Ramazanskog bajrama, centralni program obilježavanja na mostarskim Šehitlucima okupio je porodice, saborce i prijatelje onih koji su dali svoje živote za Mostar i Bosnu i Hercegovine. Poklonjena je hatma koju su proučili mostarski imami te je položeno cvijeće.

Glavni imam Medžlisa IZ Mostar, Dino ef. Maksumić, kazao je da na Dan šehida svi mi trebamo izvući pouku i po ugledu na šehide i sami biti spremniji na žrtvu.

"Njihova žrtva je velika, njihova žrtva je golema i oni su već sada u Džennetu i živi, ali mi to ovim našim životnim osjetilima ne možemo dokučiti. Velika je važnost sjećanja na njihovu nesebičnu žrtvu i zadužbinu koju su nam ostavili", kazao je glavni imam.

Mostarski muftija, Salem ef. Dedović, ovom prilikom je rekao da je današnji dan utemeljen i očuvan kao važna i velika historijska lekcija, koja opominje i objedinuje zajednicu Bošnjaka.

"Postoje stvari koje nadilaze sve što je prosječno i što je od danas do sutra, postoje stvari koje nemaju cijenu. Sloboda nema cijenu, dostojanstvo nema cijenu, borba za očuvanje dostojanstva bošnjačkog naroda ovdje, u ovom gradu, ovoj regiji i ovoj državi, nema cijenu", kazao je miuftija Dedović.

U ono vrijeme, nastavio je, sloboda je skupo plaćana i fizičkim životima, a danas se to radi na drugačije načine.

"Oni koji su nasljednici ovih zbog koji smo danas ovdje, trebaju biti svjesni svoje obaveze da ne izdaju opću zajedničku stvar koja okuplja. Ne bi smjeli to, bilo bi sramno i porazno, bilo bi neodgovorno prema naraštajima koji ovu zemlju tek trebaju naslijediti. Bez obzira kakve političke ili druge podjele bile među nama, postoje stvari da moramo biti zajedno. Ideja zemlje, dostojanstva, nacionalnog imena, jezika, nacionalne kulture, ideja duhovnosti, stvari su o kojima nema spora", poručio je muftija mostarski.

Kazao je da se od prošlosti ne može živjeti, od slave starih predaka, ali ona treba biti sjajan putokaz za ono što treba poduzeti danas i uraditi za budućnost.