BiH
37

Dan policije ZDK: Za najistaknutije policajce priznanja i zahvalnice

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na platou Gradske arene u Zenici danas je svečanim programom obilježen Dan policije Zeničko-dobojskog kantona, a najistaknutijim policajcima dodijeljena su priznanja i zahvalnice.

Današnjoj svečanosti u Zenici prisustvovali su i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač te ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Ismir Jusko, kao i brojne druge osobe iz političkog života Bosne i Hercegovine.

Na platou Gradske arene u Zenici danas su bili postrojeni šaloni policijskih odsjeka MUP-a ZDK, a policijski komesar Semir Šut je kazao kako je današnji dan odlična prilika da se dodijele nagrade i priznanja pojedincima i organizacionim jedincima MUP-a ZDK.

"Ako bi naš rad posmatrali kroz statističke pokazatelje moramo reći da je u prošloj godini imamo niži stepen krivičnih djela, a policijski službenici MUP-a ZDK su imali stalnu zadaću da budu na usluzi građanima i da efikasno i pravovremeno odgovore na njihove pozive. Od sedam ubistava koja su zabilježena u prošloj godini, u roku 48 sati su rasvijetljeni, a počinioci su predani nadležnim organima. Ovakav efikasan rad daje mi za pravo da budem zadovoljan i da svim policijskim službenicima koji su učestvovali u rasvjetljavanju teških krivičnih djela i akcijama odam poštovanje i čestitam", kazao je Šut.

Povodom vršnjačkog nasilja u školama Šut je naglasio i da je MUP ZDK proveo akciju u zeničkim školama, a predavanjima je prisustvovalo više od 27.000 učenika. Današnjem skupu obratio se i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević koji je izjavio da je MUP ZDK, kao i ostale policijske agencije u BiH suočen sa svim izazovima današnjeg vremena.

"Kao imperativ u današnjem vremenu se nameće izgradnja dobre policije. Ključna karika u uspjehu ili neuspjehu je čovjek, a problem Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK je bio čovjek. Vlada ZDK je raspisala prijem kandidata za pohađanje temeljne policijske obuke, a mnogi zadaci danas obavljaju se uredno. Minimum koji tražimo jeste da budu na usluzi građanima ZDK", izjavio je Galijašević.

Kolektivna priznanja danas su dodijeljena Policijskoj stanici Vareš (zastava MUP-a sa državnim grbom), Alpinistički tim Specijalne policijske jedinice (Reljefni grb Bosne i Hercegovine), Policijska stanica Breza PU 2 (Pohvala ministra, a istu pohvalu dobili su i zaposlenici Odsjeka za administraciju Visoko i Odsjeka za podršku Visoko).

Pojedinačna priznanja i nagrade u vidu zlatne značke dodijeljena su: Erminu Husejnagiću i Saudinu Isakoviću. Srebrene policijske značke dobili su: Elvedin Fišek i Franjo Mišković. Danas su još dodijeljene i pohvale ministra, vanredna plaćena odsustva u trajanju od pet radnih dana te ručni satovi sa posvetom.

Nakon događaja ispred Gradske arene u Zenici uslijedio je defile policijskih vozila ulicama Zenice.