Uz pokaznu vježbu
404

Dan policije ZDK: Građani mogu računati na uvježbane i spremne kadrove

Piše: E. M.
Dan policije ZDK (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Povodom obilježavanja Dana policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona danas je na platou ispred Gradske arene u Zenici upriličena svečanost na kojoj su najuspješnijim policajcima dodijeljena priznanja.

Današnja svečanost obilježavanja Dana policije Zeničko-dobojskog kantona počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a zatim i promotivnim videom na kojem su demonstrirane sposobnosti policije MUP-a ZDK, u kombinaciji s akcijom koja je uživo izvedena pred okupljenima na platou Gradske arene u Zenici.

Policijski komesar Semir Šut je u svom obraćanju kazao kako su u policijskoj akciji hapšenja terorista u samo 12 minuta demonstrirane sposobnosti policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

"Najbolji uvod u obraćanje je pokazna vježba naših službenika. U ovih 12 minuta akcije na velikom ekranu i onoga što se dešavalo uživo je uloženo mnogo vremena i truda kako bi spremnost za izvršenje najtežih policijskih zadataka bila podignuta na najviši nivo. Današnja vježba i defile vozila nisu demonstracija sile već poruka da naši građani mogu računati na spremne, uvježbane i motivisane policajce koji će bez kompromisa štititi živote i imovinu naših građana, privrednih subjekata, ustavni poredak i provoditi zakon iz svoje nadležnosti", poručio je Šut.

Šut je istakao kako je kod policijskih službenika bitna odgovornost i profesionalizam te da svoj posao rade srcem i dušom. Dodao je kako ih ni napadi na privatni život policijskih službenika, koji su se dogodili u proteklom periodu u Zenici, nisu pokolebali te da su do kraja ostali odgovorni, profesionalni, etični i samokritični.

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Nikola Arsenić je spomenuo aktivnosti koje je Ministarstvo poduzelo za što bolji i adekvatniji rad policijskih službenika.

"Prioritet rada policije je suzbijanje svih vidova kriminaliteta i sigurnost građana. U prošloj godini nije bilo težih oblika kriminaliteta, a broj slučajeva je sve manji iz godine u godinu. Sva teška krivična tjela su uspješno rasvijetljena", izjavio je Arsenić.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je u svom obraćanju prisutnima istakao kako je današnji svjet obilježen nesigurnošću te da je izgradnja visokoprofesionalne policije imperativ.

"Temeljne reforme koje smo pokrenuli podržavaju međunarodne institucije, a one počinju i ogledaju se u depolitizaciji policije, njenoj profesionalizaciji, organizaciji, modernom opremanju, kontroli i otvaranju prema građanima. Živimo u svijetu u kojem je glavno obilježje nesigurnost. Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK, kao i druge bh. agencije, je suočeno s brojnim izazovima te se zato kao imperativ nameće izgradnja visokoprofesionalizirane i obučene policije.

Današnjom svečanošću na platou ispred Gradske arene u Zenici prisustvovali su predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara te brojni drugi predstavnici iz izvršne i zakonodavne vlasti.

Najuspješnijim policajcima na kraju manifestacije dodijeljena su priznanja i nagrade, a zatim su ulicama Zenice prodefilovala vozila MUP-a ZDK i oklopna vozila FUP-a uz pratnju helikoptera.