BiH
0

Dan pobjede nad fašizmom obilježen okupljanjem na Vracama

FENA
Predstavnici Saveza antifašista i boraca NOR-a, Društva "Josip Broz Tito", Foruma mladih, Udruženja "Obrazovanje gradi BiH", predstavnika općinskih odbora SDPBiH i Jevrejske opštine Sarajevo danas su povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope položili cvijeće na Spomen-park antifažizmu na Vracama te minutom šutnje odali počast borcima poginulim u borbi za slobodu.

Ovom manifestacijom, kazali su organizatori, podstičemo njegovanje antifašističkog principa zajedničkog života i tolerancije koji su preduvjet za bolju budućnost BiH.

"Zaboravimo više vitalne nacionalne interese i počnimo se boriti za prava čovjeka", poručio je uime Jevrejske opštine Sarajevo i uime svih nevladinih organizacija koji vape za suživotom Moris Albahari.

Tradicija obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom se ne baštinuje i ne njeguje onako kako je zaslužila, mišljenja je direktor Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Jovan Divjak.

"Sama činjenica da danas na ovoj manifestaciji nema predstavnika vlasti dovoljno govori. Mi koji smo ovdje odajemo počast svim hrabrim ljudima koji su od 1941. do 1945. te od 1992. do 1995. dali živote u borbi protiv fašizma. Svoju budućnost moramo graditi na stubovima tolerancije i na principima antifažizma. U protivnom nema nade za BiH", izjavio je Agenciji FENA Divjak.

Na Spomen-obilježju na Vracama upisano je 11.000 imena poginulih boraca, narodnih heroja i antifašista. Njihove zasluge za slobodu naroda i narodnosti, nažalost, ne priznaju vandali. Spomenik je gotovo uništen i imena narodnih heroja jedva su vidljiva. Manifestacija će nadaju se organizatori podstaknuti odgovorne da ovaj dio pretvore u muzej i tako mu vrate dignitet i sjaj koji zaslužuje.