Poruke iz Mostara
34

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope: Nemojmo biti jadnici koji su preživjeli, mi smo pobjednici

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope u Mostaru je počelo polaganjem cvijeća na Partizanskom spomen obilježju i odavanjem počasti borcima protiv fašizma uz snažne poruke o potrebi zajedništvu za izgradnju boljeg društva kojem težimo.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić je tom prilikom naglasio da je 9. maj posebno specifičan u Mostaru gdje se ovih dana šalju kontradiktorne poruke.

"Ja bih htio da mi danas ovdje na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope obilježavajući sve druge dane šaljemo poruke ljubavi i mira, poruke zajedništva i jedinstva kako je bilo 1945. godine u svjetskoj antifašističkoj koaliciji, kada je vojno pobijeđen fašizam. Ako to ne uradimo onda će ovakva mjesta i sva druga mjesta biti mjesta koja šalju negativne poruke i podržavaju zlo koje je danas obilježavamo ne način da je to njegov poraz", kazao je Đulić.

Zbog toga poručuje da je jako važna dolaziti na ovakva mjesta, ne da bi živjeli u prošlosti nego da bi crpili neke inspiracije i motivacije za budućnost, jer kako ističe sjećanje na ovakve dane nije pričao o prošlosti, nego prvenstveno pričao o budućnosti i sadašnjosti.

"Ako tako ovo shvatimo onda će ova zemlja biti sretna i onda će se stvari mijenjati ", rekao je Đulić.

Naglašava da se kod nas previše živi u periodu od 1992. do 1995. godine i da se previše evocira stradanje, te da je nužno razvijati kulturu pobjednika.

"Ovoj zemlji i većini ljudi na ovim prostorima bilo je namijenjeno da nestanu. Mi moramo razvijati kulturu pobjednika, a pobjednici smo jer je opstala država i opstala je većina nas. Nemojmo stalno biti jadnici koji su to preživjeli, mi smo pobjednici jer imamo priliku da na ovom mjestu danas govorimo i šaljemo nekakve poruke. Ako tako posmatramo i ovo, onda će biti puno više poruka koje su prijeko potrebne i ovom teško ranjenom gradu koji se oporavlja, a mi smo oni koji ga možemo oporaviti", zaključio je Đulić.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) iz Mostara i ratni komandant bataljona 41. motorizirane brigade i nosilac Zlatnog ljiljana Esad Kosić ističe kako je Dan pobjede nad fašizmom jedan od najvažnijih dana u historiji čovječanstva, jer je tada prvi put čitava Evropa uspjela da zaustavi zlo koje se nadvilo nad malim narodima koji su stradali u fašističkim pohodima raznih vojska i uništili male narode koji su doživjeli genocid.

"Među njima su i narodi na prostoru bivše Jugoslavije. Mi smo isti takav genocid doživjeli 1992. godine u petom i šestom mjesecu, kad su nas napali i pokušali uništiti ovaj mali ali dobro ponosan i hrabar naroda na prostoru Bosne i Hercegovine. Uspjeli smo se odbraniti i spadamo u zadnje prave antifašiste i borce protiv fašizma na tlu Evrope. U tom periodu kao dokaz naše borbe i našeg zalaganja za zaustavljanje tog zla, je velika stvar kad je naš komandant Semir Drljević Lovac nosio zadnju pravu antifašističku zastavu koja je priznata od cijele Evrope na defileu u Parizu 1996. godine.To je dokaz i velika poruka za Mostarce i Hercegovinu koji su uspjeli sačuvati kontinuitet i državnost Bosne i Hercegovine. Moja poruka je da mladi koji dolaze nastave ovaj put, da žive zajedno, da se vole i da stvaraju državu po njihovim mjerama, a ne po mjerama kako im neko kaže", poručio Kosić sa Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

Nakon toga je upriličena posjeta mostarskim Šehitlucima gdje je proučena dova šehidima i poginulim borcima ARBiH i MUP RBiH, te položeno cvijeće.

U isto vrijeme Studij politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru obilježava Dan Europe okruglim stolom o temi "Budućnost Evrope - Budućnost BiH".

U 17 sati u hotelu Bristol bit će upriličena dodjela nagrada pobjednicima konkursa za literalne, likovne, i foto radove na temu, "Nije sloboda sa neba pala", te će se u 19 sati u prostorijama Pozorišta lutaka u Mostaru održati video projekciju dokumentarnog filma Avde Huseinovića o rahmetli generalu Mehmedu Alagiću pod nazivom "Zagonetka Alagić – General koji je uspijevao nemoguće".