{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas je Dan pobjede nad fašizmom, dan kada slavimo slobodu i pobjedu nad zlom

9.5.2013. u 07:55
384
17
Danas je Dan pobjede nad fašizmom, dan kada slavimo slobodu i pobjedu nad zlom
384
Danas je Dan pobjede nad fašizmom, dan kada slavimo slobodu i pobjedu nad zlom
Na današnji dan, prije 65 godina, Evropa i svijet su rekli stop fašizmu i stop ubijanju te nakon holokausta obećali - nikada više. Današnji dan, 9. maj, slavi se kao Dan pobjede nad fašizmom.
Davne 1945. godine Njemačka je 9. maja potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu u kojem je poginulo više od 50 miliona ljudi. Broj ranjenih bio je mnogo veći, što, s obzirom na tadašnji broj stanovnika planete Zemlje, Drugi svjetski rat čini najkrvavijim sukobom u historiji. Najviše su nastradali Jevreji i Romi, kojih je smrtno stradalo više od šest miliona.

Rat je zvanično završen nekoliko mjeseci kasnije kada je kapitulirao i Japan, ali 9. maj se uzima kao dan kada su Evropa, ali i svijet počeli pisati novu historiju.
Ovaj datum je posebno važan za Evropu koja dobija obrise budućih granica i slavi ga kao svoj rođendan. Nakon razaranja, Evropa je počela obnovu, mirenje i ujedinjavanje. Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman je 9. maja 1950. godine predstavio ideju o stvaranju Evropske zajednice za ugalj i čelik. Cilj je bio razvoj teške industrije, stvaranje zajedničkog tržišta i mirenje Njemačke i Francuske. Godinu dana kasnije stvorena je Evropska zajednice za ugalj i metal kojoj su pristupili još Italija, Belgija, Luksemburg i Holandija. Naglasak je bio na slobodi tržišta i trgovanja. Danas je to Evropska unija koja ima 27 država članica.No, iako je nakon Drugog svjetskog rata i holokausta rečeno "nikada više", zlo se ponovilo 1992. godine u BiH, a svoj vrhunac doživjelo je 1995., kada se desio genocid u Srebrenici. Evropa i cijeli svijet ponovo su pali na ispitu i pogazili svoje riječi.

Sarajevo je doživjelo najdužu opsadu u modernoj historiji. Ukupno 44 mjeseca bilo je okruženo i granatirano, njegovi građani su ubijani i terorisani svakodnevno. No, preživjelo je. Preživjela je i BiH.

Danas 9. maj BiH sa svim ostalim zemljama svijeta, proslavlja ovaj dan kao Dan pobjede nad fašizmom, pobjede nad zlom, a njeni građani se nadaju da se ono više nikada neće ponoviti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: