BiH
0

Dan otvorenih vrata u povodu 9. maja, Dana Evropske unije

FENA
Direkcija za evropske integracije organizirala je danas u velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH, a u povodu obilježavanja 9. maja, Dana Evropske unije, manifestaciju Dan otvorenih vrata.

Dan otvorenih vrata tradicionalno se organizira svake godine, a pozvani su srednjoškolci iz cijele BiH. Dvosatni koncert učenika sedam srednjih muzičkih škola iz BiH koji su izveli kompozicije poznatih evropskih kompozitora uveličao je ovu manifestaciju.

Prisutnim se obratio i direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić koji je istakao da je obilježavanje Dana Evropske unije veoma bitno za mlade naraštaje.

"Kroz različite programe a i kroz školovanje, djeca su mnogo naučila o Evropi i EU. Nijma ideja evropskih integracija nije strana", kazao je Topčagić.

Gost Dana otvorenih vrata, britanski ambasador Matthew John Rycroft u čast Dana Evropske unije izveo je na kontrabasu kompoziciju C. Saint - Saens "The Elephant".

"Veoma mi je drago što je manifestacija postala tradicionalna i što apostrofira značaj integriranja BiH u Evropsku uniju. Činjenica da su ovdje srednjoškolci daje značaj ovom događaju jer je dobro da djeca osjete duh EU i čuju šta je to što im ona nudi", istakao je Rycroft.

Dodao je da BiH nema alternativu ulasku u EU koja dugoročno "garantira stabilnost, prosperitet, povećanje trgovinske razmjene i sigurnost".