30. godišnjica
106

Dan otpora fašizmu u Tešnju: Kako se stvarala Armija RBiH i razvijala najuspješnija općina

E. M.
Foto: Općina Tešanj
Foto: Općina Tešanj
Današnji dan u Općini Tešanj obilježava se kao Dan otpora fašizmu, dan kada je ova općina proglasila ratni oblik djelovanja što se ispostavilo adekvatnom i pravovremenom reakcijom na situaciju i sve ono što se spremalo u Bosni i Hercegovini.

Tim povom današnji datum obilježen je svečanom akademijom, polaganjem cvijeća te javnom tribinom.

Prije 30 godina održana je vanredna skupština Općine Tešanj kada je donesena Odluka o proglašenju stanja neposredne ratne opasnosti što je u konačnici značilo formiranje Ratnog predsjedništva i stavljanje Općinskog štaba teritorijalne odbrane pod komandu tog predsjedništva.

Upravo tako formirano je jezgro ovdašnjih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine, a određen je i prelazak cjelokupne javne sfere iz mirnodopskog statusa u ratni oblik djelovanja.

Općinski načelnik Suad Huskić je kazao da su Tešnjaci 4. aprila potvrdili ono što su odlučili i na referendumu 1. marta 1992. godine, da žele živjeti u suverenoj i nezavisnoj BiH, državi ravnopravnih građana i naroda BiH te dodao da rat niko nije birao, kao ni nasilje i stradanja te da je on nama "došao" pred kuću 1992. godine.

"Ovdje smo da iskažemo poštovanje spram odluka koje su donesene 1992. godine i spram onih koji su bili spremni donijeti hrabre i važne odluke. Ovo su bile odluke zbog kojih se mogla izgubiti glava, kao što je to bilo i tokom cijelog perioda 1992 - 1995. Nakon 4. aprila 1992. godine veliki broj Tešnjaka založio je svoje živote kako bi branio ovaj prostor", kazao je Huskić.

Nakon 4. aprila 1992. godine osigurano je naoružanje, oprema, resursi, hrana i lijekovi te uspostavljena radio-mreža 24 sata dnevno. Formirana je i ratna bolnica, a odlučnost i hrabrost odbrane oružanim sredstvima prvo je demonstrirala policija. Tešanjska privreda tada je svoju proizvodnju okrenula potrebama rata.

Pobjeda je bila prva među njima, a u Tešnju su se proizvodili: trombloni, mine za minobacače, granate za topove, haubice, maskirna odijela, torbice, kreveti, čarape, peći za zemunice itd..

Iz TO izrasle su brigade Armije RBiH. Sredinom juna 1992. godine je osnovana 1. tešanjska brigada koja je kasnije dobila naziv 202. brigada. U martu 1993. je formirana 207. Pousorska brigada, a kasnije i 203. dobojska i 204. teslićka brigada.

"Ovakvim i sličnim pristupom narasla je snažna Armija Republike BiH. Iako nedovoljno naoružana i opremljena u krajnje nepovoljnim okolnostima ipak dovoljno jaka, hrabro i mudro vođena u vojničkom i državno-političkom smislu. Glas bosanskog otpora se prolomio širom svijeta kao još jedno svjetsko čudo", kazao je Huskić.

Za suverenost i nezavisnost BiH i odbranu prostora općine Tešanj život je dalo 436 šehida i poginulih boraca, 145 civilnih žrtava rata te 595 ratnih vojnih invalida. Iza šehida i poginulih boraca u Tešnju je ostalo 569 djece.

30 godina poslije Tešanj je drugačiji zahvaljujući svim onim koji su donijeli hrabre i ispravne odluke te na različite načine učestvovali u donošenju brojnih odluka.

"Infrastrukturno i ekonomski općina Tešanj je najrazvijenija u odnosu na svoju prošlost. Prešli smo put iz nerazvijene općine u krug razvijenih općina. Od nekadašnjih 7.000 radnih mjesta danas smo na skoro 14.000. Preko 250 kilometara lokalnih puteva, 7.800 stubova javne rasvjete s četiri uređene poslovne zone. U sedam mjesnih zajednica urađeni su novi vodovodni sistemi, oko 15 miliona KM je uloženo u kanalizacioni sistem. U zadnjih 16 godina izgrađeno je 8 novih sportskih dvorana i četiri ambulante. U ovoj godini očekujemo završetak gradnje dva velika bunara vrijednosti 1,5 miliona KM, pokriti novu školu u Medakovu sa oko 1.2 miliona KM investicije i pokriti novi objekat Centra za socijalni rad. Prelazimo uskoro i na unutrašnje radove na novoj dvorani u Jelahu Tokom godine biće završena i investicija od 7 miliona KM u novu Trafo stanicu u Gliništu", poručio je ponosno s govornice okupljenima načelnik Tešnja Suad Huskić.

Pomenuo je da nakon 30 godnia Tešanj očekuje i početak radova na dionici Koridora 5C Putnikovo Brdo - Medakovo, uređenje korita Tešanjke, Trebačke rijeke te novi putevi Kiseljak - Kahvica, Jablanica - Trepče...

Na kraju obraćanja na svečanoj akademiji povodom 4. aprila Huskić je kazao da je ovo jedan od rođendana Tešnja te da trebaju biti ponosni na svoju prošlost.

"Naša težnja, naša borba za slobodu i dostojanstvo, naš otpor bilo kakvom obliku fašizma nije i neće prestati", zaključio je Huskić.