Poruke Vladi FBiH
606

Dan nezavisnosti u Zenici: Objavite registar, a laž je da je 570.000 boraca u FBiH

Piše: E. M.
Cvijeće položile brojne delegacije (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Zenici je obilježen polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima Papirna i Kameni spavač, a u obraćanju prisutnima glavna tema govornika bili su borci.

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine na centralnom spomen-obilježju Kameni spavač i centru Zenice otvoren je program obilježavanja Dana nezavisnosti nakon čega su predstavnici federalnih, kantonalnih i gradskih struktura vlasti, boračkih udruženja, političkih stranaka i drugih organizacija položili cvijeće.

Prisutnima se uime koordinacije boračkih udruženja ZDK obratio Nazim Bećirović koji je poručio da neće dozvoliti da borce pojedini kupuju kartama za druge gradove.

“Ovom prilikom želim da našim saborcima reći da smo s njima i da ih pozivamo da dođu u naše organizacije da zajedno riješimo probleme. Onima koji manipulišu našim borcima poručujemo da im nećemo dozvoliti plaćanje karata za neke gradove gdje će se naši borci mrznuti. Oni se nisu borili samo za Federaciju već i za Žepče. Zenicu i kanton. Ako ste voljni pomoći borcima, ugradite ih u općinske budžete i to će biti dovoljno da pokažete svoju podršku”, kazao je Bećirović.

Nakon Bećirovića za govornicu je izašao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je istakao kako Vlada FBiH treba objaviti registar javno, ako je ono što je u njemu istina.

“Vlast je takva kakva jeste, ali ću zamoliti sve građane Zenice da pravimo državu BiH i ovaj grad po građanskom konceptu jer tako jedino možemo svi opstati. Tražim od Vlade Federacije BiH, jer gradovi i općine nisu nadležne za to, da objavi registar boraca. Nije istina da je 570.000 boraca u Federaciji BiH. Vlasti su to pravile da kupe birače, ima dosta sredstava da se borci nagrade dodatkom. Pozivam federalne vlasti da objave spisak, ako je sve čisto i legalno, nema razloga da se to ne objavi”, poručio je Kasumović.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak pozvao je građane Zenice i BiH da sami rade na izgradnji kosmpolitske države Bosne i Hercegovine, a komšijskim državama je poručio da BiH i njene građane ostave na miru.

Nakon polaganja cvijeća i obraćanja upriličen je prigodan muzički program.