Proslava u Sarajevu
7

Dan nezavisnosti SAD-a u duhu "country faira": Maureen Cormack poručila da sloboda živi u srcima ljudi

Piše: I. Č.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, koji se obilježava 4. jula, u Američkoj ambasadi je organizovano druženje u duhu američkog "country faira", ili "seoskog vašara".

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Mareen Cormack kazala je da ove godine testiraju novi pristup obilježavanja 4. jula i da je impresionirana koliko je prisutnih pokazalo da razumije šta je duh "country faira".

"U Bosni i Hercegovini sam već dvije i po godine i kao što znate - ovdje postoje brojni izazovi. Tako smo ove godine uloživši puno napora i svjesni toga da je još puno toga pred nama - odlučili da organizujemo dobru zabavu u duhu dobrih, starih vremena", istakla je Cormack.

Dodala je da su ove godine odabrali malo drukčiji pristup za proslavu Dana nezavisnosti, i to u duhu američkog takozvanog "country faira", ili "seoskog vašara".

"U Americi je vašar magično mjesto na kojem se okupljaju ljudi iz svih sfera života da bi uživali u izložbama, igrama, muzici, takmičenjima i američkim zanatima", kazala je Cormack.

"Moja majka dolazi iz jednog malog grada iz savezne države Wisconsin, koji se zove Waseca. Iako je poslije odselila u Chicago, pa potom u New York, svakog ljeta bismo se vraćali da posjetimo to mjesto. Naši rođaci su cijelu godinu marljivo radili da se takmiče za glavnu nagradu na tom 'country fairu'", kazala je Cormack.

Dodala je da je taj seoski vašar bio vrijeme kada su svi bili na okupu, na nivou okruga, ili savezne države.

"Zaboravljali bismo sve ono što nas je dijelilo proteklu godinu. Jednostavno smo se svi okupljali na jednom mjestu i zajedno uživali", rekla je Cormack.

Istakla je da su u krugu Američke ambasade organizovane igre koje će prisutni moći igrati.

"Imamo jednu zabavnu galeriju gdje se možete slikati sa astranautima, kaubojima", kazala je Cormack novinarima.