S povratnicima
179

Dan nezavisnosti BiH obilježen i u komplesku Aladže u Foči, odjeknuli stihovi Nedžada Ibrišimovića

E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Koordinacija zajednice Bošnjaka u Foči povodom Dana nezavisnosti BIH organizirala je program u kompleksu Aladža džamije kojem su prisustvovali brojni povratnici, članovi boračkih i udruženja žrtava rata, te brojni Fočaci raseljeni širom zemlje koji su željeli ovaj dan provesti upravo u Foči.

Dan nezavisnosti BiH u ovom gradu se obilježava od prošle godine, a Izet Spahić, jedini bošnjački odbornik u lokalnom parlamentu ističe kako je jedan od najznačajnijih državnih praznika trebao biti obilježen u nekoj od gradskih sala međutim da to nisu mogli uraditi zbog pandemije i ograničenja.

"Ali smo iz naše Foče, sa obala Ćehotine i Drine danas poručili da jesmo tu i da nećemo nikada odustati od ovog grada", poručio je Spahić.

Obilježavanju Dana nezavisnosti BiH u Foči prisustvovao je i državni poslanik Nermin Mandra (SDA). On je podsjetio da su Bošnjaci narod koji je stotinama godina živio pod tuđom vlašću.

"Nakon proglašenja nezavisnosti BiH traje 29 godina. 29 godina jedan vuče naprijed, a dvojica nazad. Toliko godina slušamo kako žele da nestane ove zemlje. 29 godina progona, agresije, zločina, genocida i danas se na političkom planu na tome istrajava. Zato me nekad boli naša ravnodušnost. Nama Bošnjacima je luksuz biti ravnodušan prema domovini, nama domovina mora biti na prvom mjestu", poručio je Mandra.

Na skupu u kompleksu Aladže o ljubavi prema domovini BIH govorio je književnik Hadžem Hajdarević.

"Zemlja se voli, država se trpi, ali ono što je nama kao Bosancima jako bitno je da samo onda kad svoju državu doživljavamo kao svog najvažnijeg životnog saveznika možemo se nadati nekoj budućnosti", poručio je Hajdarević.

U svom govoru stavio je akcenat na četiri stuba bosanskog identiteta počev od pripadnosti Bosni, ističući da savremene generacije znaju jako malo o značajnim datumima i ličnostima iz historije BIH, poput pobjede bana Stjepana II na Bobovcu ili Tvrtka I Kotromanića.

On je danas u Foči podsjetio da je drugi stub identiteta osjećaj pripadnosti narodu, Bošnjacima ili Bosancima dok su treći vjera, a četvrti bosanski jezik. Poručio je da su Bošnjaci nažalost narod koji izbjegava da se sjeća i pamti.

"Bosna je odbranjena, a granica na Drini je uzdignuta do nebesa. Važno je da tu državu i tu granicu mi u sebi nosimo. Ima jedna lažna floskula: "Nema Bosne bez Bošnjaka, Srba i Hrvata". Nema Bosne bez bosanskih patriota, bez onih koji su odgovorni za Bosnu. To je istina, sve druge su prolazne i lažne", istakao je književnik Hadžem Hajdarević.

Glumac Mirza Mušija govorio je stihove Nedžada Ibrišimovića.

"Bilo mi je zadovoljstvo biti danas u Foči na ovaj specifičan datum, da na svoj način dam doprinos. Stihovi našeg rahmetli Nedžada Ibrišimovića itekako su snažno odjeknuli na ovim prostorima, Jako je važno da baš u ovom dijelu BIH govorimo o ljubavi prema domovini i da svojim dolaskom damo do znanja našim prijateljima i patriotima BiH da nisu sami", kazao je Mušija.

Djeca fočanskih imama Ahmed Hodžić i Amina Arifović također su govorili stihove o Bosni.