Tužno sjećanje
997

Dan kada je ubijena tuzlanska mladost: 23 godine od masakra na Tuzlanskoj kapiji

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
Foto: Arhiv/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
Tuzla, ali i drugi gradovi u BiH prisjećaju se najtežeg zločina nad civilima u ovom gradu, kobnog 25. maja 1995. godine.

Granata sa srpskih položaja sa planine Ozren ispaljena je u 20:55 sati, a pala je u centar grada, glavno šetalište i okupljalište omladine. Ubijena je 71 osoba, a ranjeno ih je blizu 200. Prosjek dobi poginulih građana bila je 21 godina, a najmlađa žrtva bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić.

Sudbina kao da se poigrala simbolikom. U bivšoj Jugoslaviji 25. maj je obilježavan kao Dan mladosti, da bi se nekoliko mjeseci prije okončanja ratnih sukoba dogodio jedan od najtežih zločina nad civilima kada je stradala tuzlanska mladost.

Za masakr na Tuzlanskoj kapiji pravosnažno je na 20 godina osuđen general bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić.

Đukić je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren (VRS) 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, a u junu 2014. godine je osuđen na 20 godina zatvora.

On se nije odazvao izvršenju kazne pod izgovorom da se nalazi na liječenju u Srbiji. Iako je za njim raspisana potjernica, on trenutno ne može biti izručen BiH jer ima srbijansko državljanstvo.

Međutim, on kaznu može služiti u Srbij,i jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH, što do sada nije učinjeno.