Granatirana pa spaljena
2k

Dan kada je svijet plakao: Sarajevska Vijećnica nestala je u plamenu prije 27 godina

M. N.
Foto: Reddit
Foto: Reddit
Na današnji dan prije 27 godina jedan od najljepših i najreprezentativnih objekata iz austrougarskog perioda u Sarajevu - Vijećnica, granatirana je i zapaljena. Snimak Vijećnice u plamenu i ljudi koji pod granata pokušavaju spasiti knjige iz nje, obišao je cijeli svijet i ostao zabilježen u historiji kao jedan od najvećih zločina.
Vijećnica je bila "dom" milionima knjiga među kojima su bili brojni unikati, bila je mjesto u kojem su studenti i akademski građani iz cijele BiH, regije, ali i svijeta, crpili znanje, obučavali se i radili svoje radove.

Za vrijeme opsade Sarajeva Vijećnica je bila više puta granatirana. Pokušavale su je uništiti snage JNA, a zatim i snage Vojske Republike Srpske.

Srca svih Sarajlija u noći sa 25. na 26. august 1992. godine bila su puna tuge, a svijet užasnut kada je vidio kako nakon granatiranja nestaje nacionalno i svjetsko kulturno-historijsko blago u plamenu koji se dizao visoko u nebo.

Vatra je uništila oko dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti koji su se čuvali u tadašnjoj Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH. U nehumanim uvjetima, pod granatama i snajperima sa neprijateljskih položaja, bez vode i struje, sarajevski vatrogasci su zajedno s građanima pokušavali ugasiti vatru i spasiti ono što može.

Vijećnica je izgrađena 1894. godine, a 1896. godine data je na upotrebu. Prvobitno je Vijećnica bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine Vijećnica je služila gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora. Nakon toga Vijećnica postaje Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Nakon rata, Vijećnica je godinama propadala i postala simbol surovog rata i opsade koju je Sarajevo preživjelo. Obnovljena je i otvorena 9. maja 2014. godine. U njoj su smještene prostorije Gradske uprave Grada Sarajeva. Nacionalna i univerzitetska biblioteka, uprkos borbi, još nije dobila svoje mjesto i danas se nalazi u Kampus UNSA.

Povodom obilježavanja dana sjećanja na paljenje kulturno-historijskog dragulja, u Vijećnici će danas biti održan Dan otvorenih vrata, a u Inat kuća će se održati program pod nazivom "Vijećnica iz inata" s početkom u 21 sat.

Vijećnica je danas ponovo simbol Sarajeva, mjesto u kojem rađa ljubav i započinje novi život, mladi obrazuju, a turisti dive.