{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dan kada je preminuo heroj Srđan Aleksić: Postoji samo čovjek, sve drugo je varka

27.1.2014. u 08:23
6.450
200
Dan kada je preminuo heroj Srđan Aleksić: Postoji samo čovjek, sve drugo je varka
6.450
Srđan Aleksić, heroj velikog srca, preminuo je na današnji dan 1993. godine vršeći svoju ljudsku dužnost, spašavajući mladića kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske tukli samo zbog "pogrešnog" imena. Njegov plemeniti čin nikada neće biti zaboravljen.


Srđan je imao 27 godina kada je ubijen. Dogodilo se to u njegovom rodnom Trebinju, dok je branio svog prijatelja Bošnjaka.

Mladić, koji je bio glumac amater i juniorski rekorder u plivanju se 21. januara 1993. godine sam suprotstavio četvorici naoružanih pripadnika Vojske Republike Srpske žednih krvi. Kada je vidio da maltretiraju i tuku Alena Glavovića, čija je jedina krivica bila "pogrešno ime", priskočio mu je u pomoć.

Četvorica vojnika su, umjesto Glavovića, kundacima pušaka pretukli Srđana. Od zadobijenih batina Srđan je pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine.

Srđanov otac Rade Aleksić, neprestano ističe da postupak njegovog sina nije bio herojski već ljudski i da bi tako trebao postupiti svaki čovjek.

Upravo zbog toga je 1993. godine u čitulji napisao "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost"."Nije Srđan junak, nego vi, koji  to poštujete, koji ste Srđana usvojili i prigrlili", kazao je Rade Aleksić jučer u Podgorici gdje je posađeno drvo u čast njegovom sinu.

Rade je istakao da želi da mladi ljudi prave Srđanove korake i da ne pričaju i ne razmišljaju o podjelama.

"Za mene postoji samo čovjek, sve je drugo varka", kazao je Rade Aleksić.

Jedan od četvorice Srđanovih ubica poginuo je na ratištu, a ostala trojica osuđeni su na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. 

Alen Glavović, mladić kojeg je Srđan branio svojim životom, danas živi u Švedskoj. Alen je oženjen i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca, jer ne zaboravlja niti će ikada moći zaboraviti plemeniti čin svog prijatelja.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Hrabri mladić plemenitog srca dobio je svoju ulicu u Sarajevu, a prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu. Također, tu je postavljena i spomen-ploča u njegovu čast. Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu.

Na inicijativu Rastodera i Foruma Bošnjaka Crne Gore, Vlada Crne Gore je dala pozitivno mišljenje, a Skupština Glavnog Grada je donijela odluku da se novi bulevar nazove Srđanovim imenom. Tabla sa Srđanovim imenom postavljena je 11. jula prošle godine, na Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostoru bivše SFRJ u periodu 1991 – 2001. godine.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: