"Vrijeme da se rastane..."
1.9k

VIDEO / Dan kad nas je napustio raspjevani dječak Dražen Ričl

Priredila: T. Sekulić
Dražen Ričl
Dražen Ričl
Raspjevani i razigrani dječak Dražen Ričl Zijo zauvijek nas je napustio prije 26 godina. Stihovi njegovih pjesama i dalje žive. Uglas ih pjevaju neki drugi dječaci i djevojčice.

Kobnog 18. septembra 1986. godine grupa Crvena jabuka krenula je na koncert u Mostar. Koncert nikad nije održan. Kod Jablanice su doživjeli saobraćajnu nesreću. Aljoša Buha poginuo je na mjestu, Zijo je zadobio teške povrede i prebačen je na VMA u Beograd, a Zlatko Arslanagić Zlaja je lakše povrijeđen.

Trinaest dana kasnije Zijo je preminuo. Sahranjen je na groblju Bare. Na nadgrobnom spomeniku, u obliku napola presječene jabuke, uklesan je stih jedne od njegovih pjesama:

"Prođe august srećo moja, vrijeme je da se rastane. Bilo je izgleda previše lijepo, da nam tako ostane..."

Zijo, kojem je nadimak bio i Para, bio je glumac, komičar, nadrealista te je smatran pokretačem "Novog primitivizma". Bio je gitarista nekoliko sarajevskih muzičkih grupa, a zatim i frontmen i osnivač Crvene jabuke.

Ričl je rođen u Sarajevu, gdje je i odrastao s majkom Elvirom. Završio je nižu muzičku školu, zatim gimnaziju te studirao novinarstvo. Ipak, muzika je bila njegova najveća ljubav. Najprije je osnovao svoj bend Misterija te počeo komponovati i pisati pjesme. Nakon povratka iz vojske priključio se projektu Top lista nadrealista, a kasnije je svirao i u bendu Elvisa J. Kurtovića.

U proljeće 1985. on i Zlatko Arslanagić osnivaju Crvenu jabuku, objavljuju prvi album i 1986. kreću na turneju, nažalost turneja nikad nije održana.

Nakon nesreće, njemu i Aljoši u čast, 13. oktobra 1986. održan je koncert pod nazivom "Pjesma za Crvenu jabuku", a na koncertu su nastupili brojni muzičari. Nakon toga Crvena jabuka je napravila pauzu.

U novembru 1986. godine kantautor Đorđe Balašević održao je koncert u Zetri i pjesmu "Slovenska" posvetio Ričlu.

"Živio je u vašem gradu jedan dječak koji mi je bio drag. I ne bih htio da držim neke velike govore, ni da pletem lovore. Na kraju krajeva to će, vjerovatno, drugi uraditi. Do nekog susreta koji nam ne gine u nekom drugom filmu, dozvolite, kao što je običaj kod mene u ulici, da samo zapalim svijeću", kazao je tada Đole.

Grupa Crvena jabuka nastavila je svoj rad 1987. godine. Darko Cunja Jelčić, Dražen Žerić Žera i Zlatko Arslanagić posvetili su Ziji i Aljoši album "Za sve ove godine", a zatim slijede albumi "Sanjati", "Tamo gdje ljubav počinje", "Nekako s proljeća", a 1996. godine objavljen je album "U tvojim očima" na kojem se našla pjesma Dražena Ričla "Sanjam te" koju je dovršio Žera.

Osim te pjesme Zijo nam je ostavio još mnoge, koje se i danas pjevaju i sjećaju nas na njega - "Nek' te on ljubi", "Da je samo malo sreće", "Bježi kišo s prozora", "Tugo, nesrećo", "Dođi kod mene", "Bivše djevojčice, bivši dječaci", "Kad je noć hladna i zvjezdana".

Grupa Crvena jabuka, koju predvodi Žera, i danas je jedan od najpopularnijih bendova u regiji.