PRAZNIK U HERCEGOVINI
113

Dan državnosti u Mostaru i poruka: Omladino uzmite štafetu budućnosti i izgrađujte dalje ovu zemlju

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U sklopu obilježavanja Dana državnosti naše zemlje brojne delegacije i pojedini građani Mostara posjetili su Partizansko spomen groblje, položile cvijeće te istakle historijski značaj ovog datuma, ali i njegove vrijednosti danas.

Predstavnici gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti, SABNOR-a Mostar, boračkih i dugih udruženja i organizacija položili su cvijeće i odale počast mostarskim antifašistima, te podsjetili na značaj obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Mirad Ćupina (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mirad Ćupina (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predstavnik SABNOR-a Mostar Mirad Ćupina je pozdravio sve prisutne na Partizanskom spomen groblju tradicionalnim pozdravom "smrt fašizmu sloboda narodu", i kazao kako je to rečenica koja se koristila prije početka i na kraju ZAVNOBIH-a, koji je održan 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

"Tada su udareni temelji nove države Bosne i Hercegovine u koje je ugrađena ravnopravnost svih građana i građanki. To je historijski događaj stvaranja nove države Bosne i Hercegovine sa ciljem da se svi u njoj osjećamo komotno i ravnopravno. Danas je situacija takva kakva jeste nažalost u jednom djelu države se ne slavi, u drugom slavi, au trećem se ignorantski ponaša što je vrlo čudno, kao i to da se javna vlast ne izjašnjava o tome svemu", kazao je Ćupina.

Izrazivši nadu da će se te razlike u narednom period prevazići je apelovao na omladinu, napominjući kako je ona budućnost ove zemlje, da ne dozvoli da ih se dijeli.

Ne dozvoliti da vas dijele, kao što vas ovim novim sistemom obrazovanja koji se sastoji iz tri, ni blizu jedan drugome sistemu obrazovanja, to je pogubno za državu i za budućnost. Omladino uzmite stvari u svoje ruke, uzmite štafetu budućnosti i izgrađujte dalje ovu zemlju", poručio je Ćupina sa Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)
Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)

Među delegacijom koja je odala počast herojima iz Drugog svjetskog rata na Patizanskom groblju je bio i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago, koji je podsjetio na njihova djela koja se ne smiju zaboraviti.

"Oni su se vremenu Drugog svjetskog rata u tim uslovima borili protiv fašizma, izvojevali pobjedu i omogućili da Bosna i Hercegovina u bivšoj Jugoslaviji bude republika koja je ravnopravna svim drugim republikama", naglasio je Špago.

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka, kako je podsjetio, ponovno je bio pokušaj da Bosna i Hercegovina bude podijeljena , ali kako je naglasio, "borci Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP -a Republike Bosne i Hercegovine u uspjeli odbraniti Bosnu i Hercegovinu i potvrditi njene granice u onom obliku, kakve su bile potvrđene u ZAVNOBIH-u".

Zbog toga je kako ističe, obaveza da se danas oda počast i borcima poginulim u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

"Nažalost, iako se kunu u antifašizam političke snage, posebno iz manjeg bh entiteta ne priznaju ovaj dan kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, vjerojatno, imajući u vidu da se obilježavanjem datuma države Bosne i Hercegovine jača država Bosna i Hercegovina. Znamo da je cilj tih politika ponovno razgradnja države i pokušaj da se ostvare ratni ciljevi u mirnodopskim uslovima. Naravno, imajući u vidu sve ovo što se dešavalo i da je daleko veći broj građana Bosne i Hercegovine koji žele da žive u slobodnoj mirnoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini, neće uspjeti ostvariti te svoje ciljeve", kazao je Špago.

Istaknuo je, kako treba i danas poslati poruku da Bosna i Hercegovina nastavlja živjeti kao nezavisna država čiji je glavni cilj integracija u Europsku uniju i NATO Savez.

Uz posjete Partizanskom groblju za danas je najavljeno odavanje počast i poginulim borcima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995 i polaganje cvijeće na više lokaliteta u Mostaru.