Svečano na jugu
104

Dan državnosti u Mostaru: Borbom protiv fašizma borimo se protiv onih koji negiraju BiH

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
U organizaciji četiri mostarske kulturne institucije, Narodnog pozorišta Mostar, Pozorišta lutaka Mostar, Muzeja Hercegovine i Centra za kulturu, a uz pokroviteljstvo Edina Mušića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i Šerifa Špage predsjedavajućeg Skupštine HNK, održana je svečana akademija u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Prija same akademije upriličeno je otvorenje obnovljene zgrade Centra za kulturu Mostar, važne kulturne institucije s 23 godine tradicije i uspješnog rada.

Edin Mušić, jedan od pokrovitelja akademije, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH kazao je kako je 25. novembar jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje.

"Ovo je datum kad je potvrđena državnost naše zemlje, tako koristim priliku da svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam ovaj veliki praznik. Dobro bi bilo da svi mi koji radimo i živimo ovdje učinimo maksimum u onome što obavljemo, tako najbolje pridonosimo opštem dobru naše zemlje. Poenta svega ovoga je okupljanje i isticanje važnosti ovog datuma, na ZAVNOBiH i jedno naše opredjeljenje i određenje, borbu protiv fašizma", kazao je Edin Mušić.

Šerif Špago predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona kazao je kako večerašnje dešavanje, kao i ona koja će uslijediti sutra govore da većina građana naše zemlje doživljavaju ovaj praznik kao jubilej jedne samostalne i suverene države.

"Prisustvom ovakvim događajima građani poručuju da znaju kao naša zemlja treba podršku kad mnogi koji se nalaze na visokim političkim funkcijama negiraju historiju, kontinuitet i postojanje Bosne i Hercegovine. Ovim datumima mi demantujemo te snage, a u budućnosti ćemo ih poslati u historiju", zaključio je Špago.