Svečano obilježavanje
49

Dan državnosti u Goraždu: ZAVNOBiH je podsjećanje na borbu između dobra i zla

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U BPK Goražde se obilježava Dan državnosti BiH, a tim povodom organizirani su brojni događaji koji podsjećaju na značaj prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.

Položeno je cvijeće na spomen obilježje poginulim braniteljima u Hrenovici i partizansko spomen obilježje u Prači, a na svečanaoj akademiji u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde o značaju Dana državnosti BiH govorio je član ratnog Predsjedništva Republike BiH Ivo Komšić.

"Znamo da je BiH utemeljena 25. novembra 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjiću i to je jedan od najznačijnijih datuma i u modernoj historiji BIH, a da bi ga znali cijeniti odluke koje su donesene moramo se vratiti u taj kontekst koji je postojao, kada je BiH i cijela Evropa bila pod fašističkom okupacijom. U jednoj takvoj situaciji, kada imate na Balkanu i u BiH antifašiste koji se bore protiv fašizma i istovremeno protiv Kraljevine Jugoslavije koja nije bila demokratska, donešene su tako važne odluke", podsjetio je Komšić.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća podsjetila je da važan dokument u definisanju pune državnosti BiH predstavlja i Deklaracija o pravima građana u BiH koja je usvojena na drugom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Sanskom Mostu.

Svjetlo u mračnoj historiji

"Odredbe ove deklaracije u punoj su saglasnosti sa savremenim evropskim standardima o zaštiti sloboda i građanina, jer to je deklaracija koja građanima u BiH garantuje slobodu vjere, zbora i dogovora, udruživanja, ličnu i imovinsku sigurnost građana te ravnopravnost žena i muškaraca. Ovo su temeljne vrijednosti koje su bile prepoznate u tom vremenu, a vrijede i danas", kazala je Obuća.

Dodaje da se obilježavanjem Dana državnosti BiH čuvaju sjećanja na hrabre i plemenite pretke i njihova djela koja su ulila svjetlo u najmračnije momente svjetske historije.

Čestitke povodom Dana državnosti uputio je i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, a u programu akademije učestvovali su i učenici iz goraždanskih škola.

Tumačenje sadašnjosti

Udruženje antifašista "Josip Broz Tito" organiziralo je i javnu tribinu o 75 godina ZAVNOBiH-a. Historičar Eldin Baljević ističe da je ZAVNOBiH podsjećanje na borbu između antifašizma i fašizma, dobra i zla, te žrtvovanje bosanskih predaka kroz proteklo vrijeme.

"S pravom se pitamo šta to BiH, uprkos svim silama koje su se udružile da je rasture i unište, drži na okupu? Čini se da je stalno podsjećanje na vrijeme antifašističkog NOR-a nužno iz prostog razloga, što je, po riječima Edwarda Saida, posezanje za prošlošću jedna od najčešćih strategija za tumačenje sadašnjosti. U tom se pogledu nikad ne zna da li je prošlost stvarno prošla, savršena i zapečaćena", ističe Blajević.

Dodaje kako iskustvo iz posljednje decenije 20. vijeka govori da kod nas određena prošlost nije završena ni prevaziđena te da su iz tog razloga antifašizam i ZAVNOBiH ovoj zemlji potrebni jednako kao i prije 75 godina.

"Svi oblici državnosti BIH, uključujući i budući status u Evropskoj uniji, svoju osnovu i svoj korijen imaju u odlukama Prvog, Drugog i Trećeg zasjedanja ZAVNOBiH-a i kontinuitetu razvoja državnosti BIH na njegovim idejama", ističe Baljević.

Goraždani će sutra položiti cvijeće na centralno spomen obilježje braniocima BPK-a Goražde te na šehidskom mezarju i partizanskom spomen obilježju u Kolijevkama, kao i drugim mjestima stradanja.