BiH
7

Dan državnosti obilježen u BPK Goražde: Državnost BiH počiva na otporu totalitarizmu i ravnopravnosti

Piše: E. A.
U Goraždu je dostojanstveno obilježen 25. novembar, Dan državnosti BIH. Brojne delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde i općina u njegovom sastavu te boračkih i drugih organizacija položile su cvijeće na spomen-obilježje "Goražde grad heroj svojim braniocima".

Cvijeće je položeno i na partizansko i šehidsko groblje u Kolijevkama te na spomen obilježja poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Ustikolini i Prači, na mjestu pogibije prvih žrtava 1992. godine, "Šehidskoj kapiji" i partizanskom spomen-obilježju. U znak sjećanja na šehide i poginule branitelje, predstavnici Općine Pale u FBiH položili su cvijeće na spomen obilježje poginulim braniteljima u Hrenovici i partizansko spomen obilježje u Prači.

"Obilježavanje 25. novembra kao dana kada je u slobodnom Mrkonjić-Gradu 1943. godine održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BIH izraz je svijesti o historijskoj i državno-pravnoj tradiciji BiH te o iskazivanju stava da njena državnost počiva ne samo na historijskom kontinuitetu već i na otporu totalitarizmu i na ravnopravnosti naroda i građana, kao najuzvišenijim civilizacijskim tekovinama", poruka je upućena iz Goražda povodom Dana državnosti BIH.

Čestitke povodom najvećeg državnog praznika uputila je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća na svečanoj akademiji u Velikoj sali Centra za kulturu. Ona je podsjetila na značaj odluka iz Mrkonjić Grada i Sanskog Mosta, sa zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Poruka antifašista

Uz Dan državnosti BIH oglasilo se i Udruženja antifašista i boraca NOR-a BiH u Goraždu ističući da su, kao čuvari tekovina antifašizma na kojima počiva BIH, dužni učiniti sve da je zaštite od napada koji dolaze iz centara moći kojima smeta zajednička BiH.

Iz ovog Udruženja pozvali su građane, institucije, formalne i neformalne grupe građana da budu zajedno na putu prosperiteta i napretka, jačanja države BIH i njenih institucija.

Najveći državni praznik obilježen je i sadnjom drveća u Memorijalnoj šumi 8.372 na lokalitetu Posestre.

Stihovi posvećeni Bosni

Ljubav prema domovini i ovom antifašističkom prazniku iskazali su i učenici Osnovne škole "Husein efendija Đozo" koji su tradicionalno pripremili zanimljiv performans. Njihovi stihovi, gluma i ples bili su posvećeni Bosni.

"Na ovaj način želimo da čestitamo našoj domovini jedan od najljepših i najposebnijih naših praznika. Zajedno sa našim učenicima, iz naše škole želimo da pošaljemo jednu lijepu poruku našem građanstvu i građanima širom Bosne i Hercegovine koliko zapravo volimo svoju domovinu", poručila je Senada Aleta, profesorica književnosti.