Raznolik program
18

Dan dječije radosti: Stotine mališana na Trgu oslobođenja u Sarajevu

Klix.ba
Trg oslobođenja u Starom Gradu danas je bio mjesto gdje su se okupile stotine mališana uživajući u Danu dječije radosti koji je organizovan za njih. Općina Stari Grad je ovim cjelodnevnim programom za osnovce, ali i djecu mlađeg uzrasta, završila program obilježavanja Dana Općine.

Dan dječije radosti počeo je Festivalom košarke u organizaciji Košarkaškog kluba BBY (Bosnian Basket Youth). Vesela povorka mladih košarkaša defilovala je ulicama Ferhadija i Gazi Husrev-begova i nazad do Trga oslobođenja - Alija Izetbegović, gdje su se igrali mečevi.

Osnovci iz Starog Grada odigrali su posljednje kolo minibasket lige i borili se za medalje i pehare. Ove godine najviše uspjeha imali su košarkaši OŠ "Hamdija Kreševljaković" kojima je pripalo prvo mjesto, te osnovci iz OŠ "Edhem Mulabdić" i OŠ "Vrhbosna", koji su završili na drugom i trećem mjestu.

Pehare najboljim ekipama je u ime Općine Stari Grad uručila Alma Destanović, sekretar organa državne službe. Destanović je čestitala mališanima i poželjela im da se i ubuduće bave sportom, izrastu u dobre ljude i kvalitetne sportiste u čemu će ih podržavati i Općina Stari Grad.

Kako je kazao direktor kluba BBY Admir Sakoč, sve je proteklo u najboljem redu i već razmišljaju o trećem festivalu košarke. Učesnicima u projektu uručene su i zahvalnice.

"Ovo je naš drugi košarkaški festival i odigrali smo završnicu minibasket lige, te dobili konačan plasman osnovnih škola. Želja nam je da ovaj događaj preraste u tradiciju", kazao je Sakoč.

Uporedo s Festivalom košarke, djevojčice i dječaci predškolskog uzrasta, kao i prvačići, uživali su u druženju s popularnim maskotama PJ Masks. Za njih je upriličena i interaktivna predstava "Pomagajte doktore, lutke naše izliječite", te brojne zabavne igre sa animatorima. Druženje je završilo slikanjem s njihovim omiljenim maskotama.

Program obilježavanja Dana Općine Stari Grad trajao je od 2. do 10. maja u okviru kojih su održani brojni sadržaji prilagođeni svim uzrastima i generacijama.