BiH
6

Dan borbe protiv homofobije će prvi put biti obilježen u BiH

FENA
LGBTIQ Šarena Mreža BiH saopćila je da će Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije - 17. maj na različite načine prvi put biti obilježen i u Bosni i Hercegovini.

"Tim činom pridružiti ćemo se globalnoj akciji koja ukazuje na dehumanizirajući odnos prema grupi osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta," navodi se.

Koordinaciono tijelo LGBTIQ Šarena mreža BiH ističe da taj dan, između ostalog, ukazuje na mogući drugačiji pristup koji lezbejkama, gejevima, biseksualnim, transrodnim, transseksualnim, interseksualnim i queer osobama pruža i osigurava opća, nedjeljiva, neotuđiva i mnogostruka ljudska prava.

"Prije 22 godine, Svjetska zdravstvena organizacija skinula je homoseksualnost s međunarodne liste bolesti. To je činjenica koja u današnjem bh. društvu treba i mora biti naglašena: homoseksualnost nije bolest niti “pošast koja je došla sa Zapada”.

U saopćenju se ističe da "seksualna orijentacija izvan pretpostavljene heteroseksualne norme i rodni identitet, nesvodiv na binarne podjele muškog i ženskog. nije nikakav uvoz.

"Lezbejke, gejevi, biseksualne, transrodne, transseksualne, interseks i queer osobe su dio bosanskohercegovačkog društva. Oni su vaša djeca, sestre i braća, frizeri/ke, automehaničari/ke, osobe kod kojih kupujete hljeb i mlijeko u prodavnici.

Jedini razlog zbog koje niste svjesne/i te činjenice, jeste nevidljivost prozrokovana strahom od govora mržnje, diskriminacije i nasilja", ističe se.

LGBTIQ Šarena Mreža BiH navodi da je "generacija rođena te 1990. godine generacija koja obećava.

"Otvorenost, tolerancija i hrabrost koju te mlade djevojke i mladići pokazuju je znak da je došlo vrijeme da bh. društvo može prihvatiti drugačije od onog “što je oduvijek bilo i što se oduvijek radilo”.

Prihvatanje realnosti koja se sastoji od šarenila identiteta, života oslobođenog od predrasuda i otpora utjelovljenog u borbi protiv diskriminacije pogotovo institucionalizovane homofobije/transfobije je put kojim smo već krenule/i.

Za one koje/i još nisu uvjerene/i, danas je dan koji može biti početna tačka u prihvatanju nepostojanja drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta kao apstraktnih pojmova, već osoba koje su lezbejke, gejevi, biseksualne, trans i koje žive, dišu i rade tu u Bosni i Hercegovini kao i ostatku ove šarene planete", ističe u saopćenju koordinaciono tijelo LGBTIQ Šarena mreža BiH u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.