BiH
48

Dan bijelih traka obilježen i u gradovima Krajine, regiji i na društvenim mrežama

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
I u nekoliko gradova Unsko-sanskog kantona danas je obilježen Dan bijelih traka u znak sjećanja na žrtve zločina u prijedorskom kraju u ljeto 1992. godine.

Aktivisti nevladinih udruženja, omladinskih pokreta i udruženja studenata u Bihaću i Cazinu dijelili su danas bijele trake kako bi podsjetili svoje sugrađane na torturu i zločine kojima su bili podvrgnuti mnogobrojni Krajišnici u širem prijedorskom kraju 1992. godine.

"Svjedoci smo svakodnevnih negiranja zločina u raznim oblicima nad Bošnjacima u manjem bh. entitetu. I ovo je nešto najmanje što možemo učiniti za sve stradale žrtve. Akcenat smo stavili na mlađu populaciju pa smo uključili veći broj studenata u aktivnosti, jer na mladima svijet ostaje i oni su ti koji moraju biti svjesni prošlosti da bi imali sigurniju budućnost", kazao je Omer Pajalić iz Asocijacije studenata Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću čiji su studenti danas dijelili bijele trake na gradskom trgu.

I Cazinjani su se na prigodan način solidarisali sa svim nevinim žrtvama.

"Želimo na ovaj način podsjetiti, ali i upoznati o tome sve naše sugrađane, jer nažalost još uvijek je mnogo onih koji ne znaju kakvim su torturama bili podvrgnuti Prijedorčani u tom periodu, da nikada ne zaborave i da se zločin nazove pravim imenom", istakao je Asmir Hatić, aktivista iz Cazina.

Dan bijelih traka obilježen je i u Republici Hrvatskoj. U Sisku je upriličen mimohod kroz grad, tribina o temi genocida u Prijedoru, izložba fotografija s ekshumacije masovne grobnice Tomašica i projekcija dokumentarnih filmova Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Manifestacija "Dani bijele trake u Zagrebu" počela je tribinom “Ubijenoj djeci Prijedora” i premijerom dokumentarnog filma “Lijepo selo” autora Kemala Pervanića, a završila je danas na Trgu bana Josipa Jelačića kada su aktivisti bošnjačkih i hrvatskih udruženja građanima dijelili bijele trake i edukativni materijal.

Korisnici Twittera također su obilježili san sjećanja na prijedorske žrtve. Koristeći hashtag #whitearmbandday tviteraši iz cijelog svijeta su evocirali uspomene na zločine u Prijedoru i stavili bijele poveze na svoje ruke.