27. godišnjica
705

Dan Armije RBiH u Mostaru: Provociraju nas današnjim suđenjem generalu Dudakoviću

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Prošlo je 27 godina od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ovaj dan, jedan od najvažnijih u historiji naše zemlje, obilježen je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima.

Ratni komandant Semir Drljević Lovac kazao je kako je za sve pripadnost Armiji značila nešto najčasnije u životu.

"Taman smo ovih dana vidjeli ovdje u Mostaru trovače na dijelu - Dodika i Čovića. Stalno nešto rade na destabilizaciji da bi mogli vladati. Ovakva obilježavanja posebno su važna jer stalno imamo pokušaje diskreditacije Armije RBiH, njenih ciljeva... Važno je ponoviti da smo se mi smatrali legalnom republičkom oružanom silom i borili smo se za jedinstvenu, nedjeljivu i cjelovitu Republiku BiH, državu ravnopravnih građana i naroda", kazao je Drljević.

Semir Drljević kaže i kako ciljevi za koje se borilo u ratu ostaju i danas, ali da i u "našim redovima ima onih koji to probaju da okreću".

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK i ratni komandant, prisjetio se tog dana prije 27 godina, kad su objedinjene sve patriotske jedinice i omogućeno da se borbena dejstva, odnosno odbrana države, efikasnije provode.

"Nakon ovog perioda možda možemo biti malo i nezadovoljni, ali s obzirom na to da državu izgrađujemo s ljudima koji su je u ratu htjeli razgraditi, stanje je takvo. Dalje se moramo boriti i ići ka svojim ciljevima EU i NATO-u", izjavio je Špago.

Kazao je kako je suđenje koje je zakazano na današnji dan generalu Dudakoviću provokacija svim pripadnicima Armije RBiH.

"Današnje suđenje legendarnom generalu je dokaz da postoje strukture ljudi u državnim sistemima koji gledaju da napakoste pripadnicima Armije, na dan kad bismo svi trebali slaviti, oni našeg komadanta zovu na suđenje. Nama je to klasična provokacija", izjavio je Špago.

Dodao je da se protiv takvih provokacija treba boriti jedinstvom i zajedništvom svih patriotskih snaga te da se neće dozvoliti da je iko ikad više ugrožava na način kako je to bilo devedesetih.