Borba za prava
310

Dan Armije RBiH obilježen u Zenici: Demobilisani borci poručili da su odbačeni od vlasti

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine danas je obilježen na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici prigodnim programom, govorom i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje "Kameni spavač".

Programom obilježavanja 25 godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine počeo je defileom mladih ulicama Zenici u majicama i sa zastavama Armije Republike Bosne i Hercegovine. Predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona Nazim Bečirević i svome obraćanju prisutnima je istakao kako se svi s ponosom sjećaju današnjeg dana.

"Ne smijemo dozvoliti danas, kao ni 25 godina ranije, da našu domovinu dajemo nekome u amanet i čuvanje. Mi smo spremni da je čuvamo i branimo jer je ovo naša jedina domovina koju najviše volimo", izjavio je Bečirević te poručio mladima da ostanu u BiH i da državi ne ostavljaju neznalicama.

Ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković je kazao kako Vlada TEK čini sve da omogući bolje životne uslove za borce te da će i u budućnosti nastaviti djelovati u tom pogledu.

Današnjem događaju prisustvovali su i demobilisani borci sa transparentom "Demobilisani borci odbačeni od vlasti", a među njima je bila i Belma Omićević koja je kao maloljetna školsku klupu zamijenila puškom i 2,5 godine provela u ratu.

"Ovdje se okupila manja grupa demobilisanih boraca koji 25 godina nemaju svoja prava. Malo nas je danas ovdje jer nemaju ljudi novca za prijevoz i svaki dan razmišljaju šta će dati svojoj djeci za ručak. Ovo sve što pričaju 25 godina je laž, a to svi znaju. Mi tražimo da nas priznaju jer smo svi odlazili u rat ne znajući hoćemo li se vratiti. Neka je nadležnim na sramotu što borci 25 godina poslije svoja prava moraju tražiti na ulici", kazala je Omićević.

Programom je završen polaganjem cvijeća na spomen-obilježju "Kameni spavač".