Dan Armije RBiH obilježen u Općini Novi Grad: Na Mojmilu otkriven spomenik Ramizu Salčinu

Klix.ba
15.4.2019. u 21:45
53
33
Dan Armije RBiH obilježen u Općini Novi Grad: Na Mojmilu otkriven spomenik Ramizu Salčinu
53
1/12 Foto: I.Š./Klix.ba
2/12 Foto: I.Š./Klix.ba
3/12 Foto: I.Š./Klix.ba
4/12 Foto: I.Š./Klix.ba
5/12 Foto: I.Š./Klix.ba
6/12 Foto: I.Š./Klix.ba
7/12 Foto: I.Š./Klix.ba
8/12 Foto: I.Š./Klix.ba
9/12 Foto: I.Š./Klix.ba
10/12 Foto: I.Š./Klix.ba
11/12 Foto: I.Š./Klix.ba
12/12 Foto: I.Š./Klix.ba
Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine danas je na području Općina Novi Grad Sarajevo obilježen uz prigodan program.
Obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u novijoj historiji BiH održano je u sportskoj dvorani na Dobrinji, gdje je priređen ručak za više od 600 boraca i gostiju.

Obilježavanju su, prisustvovali generali Armije RBiH, ratni komandanti, predstavnici Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, direktori obrazovnih ustanova i gosti iz drugih brigada.

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, armijski general Jovan Divjaka i Nedžad Bublin – Čupo, komandir voda izviđačko-diverzantske jedinice 2. Viteške brigade i dobitnik najvećeg ratnog priznanja „Zlatni Ljiljan“, koji je podsjetio na višestoljetnu opstojnost države BiH, te na ratni i časni put i herojske podvige pripadnika Armije RBiH.

Općinski načenik Semir Efendić čestitao je prisutnima Dan Armije RBiH istakavši njen značaj za odbranu i opstojnost države BiH. Naglasio je da je Dan Armije jednako važan kao i Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH zbog toga što se vjerovatno ni ova dva datuma ne bi obilježavala, niti bi ih imao ko obilježavati, da nije bilo Armije RBiH koja je odbranila našu državu od agresora i zaslužna je za to da danas postoji država BiH, međunarodno priznata, sa svim problemima koje ima.

"Mi kao Općina nastojimo da čuvamo i baštinimo sjećanje na Armiju RBiH još od momenta od kada najveće Općinsko priznanje nosi ime Safeta Hadžića, jednog od dvojice heroja odbrambeno - oslobodilačkog rata sa teritorije Novog Grada. U proteklim godinama radili smo puno da obilježimo sve ono što je važno kada je u pitanju sjećanje na Armiju RBiH, prije svega mislim na prostor Žuči, gdje su se vodile teške bitke za odbranu Sarajeva i gdje smo otkupili zemljište i počeli realizaciju projekta izgradnje Memorijalnog kompleksa, zajedno sa Fondom memorijala KS-a. Već petu godinu, na Dan Armije imamo prigodan ručak i druženje sa borcima. To je prilika na kojoj se najviše nas okupi, kao i 8. juna, na Dan odbrane općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč“, istakao je načelnik Efendić.

Penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak podsjetio je na period kada su se vodile žestoke borbe za odbranu naselja Dobrinja, simbola odbrane grada Sarajeva i države BiH.

Istakao je činjenicu da tokom preioda agresije na našu zemlju noga niti jednog pripadnika Armije RBiH nije kročila na tuđu teritoriju, ona je branila svoju zemlju.

Nešto prije centralne manifestacije u holu sportske dvorane na Mojmilu upriličeno je otkrivanje spomen - ploče, izgrađene u čast istaknutom heroju odbrambeno - oslobodilačkog rata, komandantu Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad Sarajevo Ramizu Salčinu, "Zlatnom ljiljanu“ Armije RBiH.

Nakon toga, delegacije su položile cvijeće i na Centralno spomen - obilježje kod zgrade Općine, gdje je proučena Fatiha i odata počast najhrabrijim sinovima koji su živote dali za slobodnu i nezavisnu državu BiH, saopćeno je iz Općine Novi Grad.


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: