{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Damjanović optužen za ratne zločine u Vogošći

S
Sarajevo-x.com/www.bim.ba
7.4.2006. u 08:51
0
0
Damjanović optužen za ratne zločine u Vogošći
0
Damjanović optužen za ratne zločine u Vogošći
Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske tereti se za zločine počinjene u logorima Bunker i Planjina kuća, te na lokalitetu brda Žuč.
Sud BiH je prošle sedmice potvrdio optužnicu protiv Dragana Damjanovića, koji se tereti za zločine počinjene u Vogošći, jednoj od općina Kantona Sarajeva.

Četerdesetpetogodičnji Damjanović, je za vrijeme rata bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS). Tereti se da je u okviru sistematskih napada RS u periodu od jula 1992. godine do kraja januara 1993. godine, ubijao, mučio, silovao, te vršio druga nečovječna djela protiv civilnog bošnjačkog stanovništva.

Damjanović će se izjasniti o krivici naredne sedmice.

U optužnici koja ga tereti po sedam tačaka, između ostalog se navodi da je Damjanović u julu 1992. godine odveo 20 zatočenih civila Bošnjaka iz logora u Vogošći na lokalitet Reljevo, u blizini brda Žuč.

Zatočenike je tjerao da obavljaju teške fizičke poslove, a potom ih
odveo do prvih borbenih linija na brdu Žuč gdje su ubijeni.

Od augusta 1992. do februara 1993. godine, zajedno sa stražarima u logoru u Semizovcu, nedaleko od Vogošće, Damjanović je, navodi se u optužnici, zatočene civile fizički maltretirao, tukao, te odvodio na prisilni rad. Zatočeni civili su potom odvedeni u 'živi štit' kada je veći broj ranjen, a neki su poginuli na prvim borbenim linijama ili preminuli od posljedica ranjavanja.

Krajem augusta 1992. godine, navodi optužnica, Damjanović je u logoru Planjina kuća naredio jednom zatočeniku . Nakon što je zatočeniku naredio da .

Na isti način je Damjanović, prema navodima u optužnici, mučio i još jednog zatočenika iz istog logora kojem je bajonetom urezao krst na čelu, a potom ga odveo dalje od ostalih zatočenika. , stoji u optužnici.

Dragan Damjanović je uhapšen 6. decembra 2005. godine u Bijeljini gdje je živio nakon rata. Od 3. marta ove godine nalazi se u pritvorskoj jedinici , Istočno Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: