{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Damjanović Goran i Zoran: Žalbe na prvostepenu presudu

B
19.11.2007. u 14:10
0
0
Damjanović Goran i Zoran: Žalbe na prvostepenu presudu
0
Damjanović Goran i Zoran: Žalbe na prvostepenu presudu
Pred Apelacionim vijećem Odjela za ratne zločine Suda BiH branioci Gorana i Zorana Damjanovića obrazložili su žalbe na prvostepenu presudu koju je Sud BiH izrekao 18. juna 2007. godine. Tužilaštvo je zatražilo da se ove žalbe odbiju.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Sud Bosne i Hercegovine proglasio je Gorana i Zorana Damjanovića krivim za zločin protiv civilnog stanovništva i Goranu odredio zatvorsku kaznu od 12 godina, a Zoranu od 10 godina i šest mjeseci zatvora.

Prema prvostepenoj presudi, Goran i Zoran Damjanović su krivi zato što su 2. juna 1992. godine, sa drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih formacija, učestvovali u premlaćivanju grupe od dvadeset do trideset zarobljenih Bošnjaka u naselju Bojnik, općina Novi Grad.

Goran Damjanović je oglašen krivim i po drugoj tački optužnice, koja ga je teretila za nedozvoljenu proizvodnju i promet veće količine oružja i eksploziva, koje su istražitelji SIPA-e pronašli 26. aprila 2006. godine tokom hapšenja. U kaznu od 12 godina zatvora uračunata je i kazna od godine i šest mjeseci za nedozvoljeno posjedovanje oružja.

Žalbe kojima traže vraćanje na ponovni pretres podnijeli su branioci Senad Kreho i Fahrija Karkin, kao i optuženi Goran i Zoran Damjanović.

Senad Kreho, branilac Gorana Damjanovića, rekao je da su razlozi za žalbu povreda krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, te odluka o kazni.

Kreho je podsjetio na odluke Suda u predmetima Nikola Andrun i Radmilo Vuković, gdje su takođe evidentirane povrede krivičnog postupka. U oba slučaja Apelaciono vijeće ukinulo je prvostepenu presudu.

Fahrija Karkin, branilac Zorana Damjanovića, pomenuo je svjedočenja četiri svjedoka optužbe za koja, kako je rekao, i “sam Sud kaže da ima nepoklapanja”. Zatražio je da se svjedoci ponovo saslušaju i “suoče sa nepoklapanjima”. “Predlažem da se presuda ukine i provede novi pretres”, rekao je Karkin.

Tužilac David Schwendiman izjavio je da je “Sudsko vijeće pravilno procijenilo iskaze i svjedoke Tužilaštva, te prihvatilo probleme svjedoka da se prisjete”. Tužilac je ocijenio da su svjedoci Odbrane koji su pružili alibi bili “nedosljedni, kontradiktorni i neuvjerljivi”.

Sudsko vijeće odluku će donijeti naknadno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: