Za klevetu
53

Damir Žuga, kojem je SIPA-a pretresla stan u Goraždu, nedavno je dobio tužbu protiv Edine Brutus

E. A.
Damir Žuga (lijevo)
Damir Žuga (lijevo)
Damir Žuga, bivši ministar obrazovanja BPK Goražde i aktuelni zastupnik NIP-a u Skupštini BPK Goražde čiji su stan u Goraždu danas pretresli pripadnici SIPA-e, na sjednici kantonalnog parlamenta još početkom mjeseca upoznao je zastupnike i javnost da je pred Općinskim sudom u Goraždu u njegovu korist okončan spor koji je u julu prošle godine pokrenuo protiv Edine Brutus.

U presudi Suda u Goraždu se između ostalog navodi da je Brutus aktuelnom premijeru BPK Goražde u aprilu prošle godine dostavila dopis o "presjeku stanja na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu od osnivanja 2014 do 2023." u kojem je izneseno niz neistinitih činjenica, između ostalog, da je Žuga, koristeći poziciju ministra obrazovanja, raznim pritiscima, ucjenama i malverzacijama, tražio korist za sebe ili članove porodice.

Navedeno je i da su mu plaćali račune za smještaj u hotelu u Konjicu ili troškove za odlazak na more, da "sjedi sa Mesinom, Melvedinom Jašarevićem, Kajom Imširović i da sa njima dijeli diplome radiologije sa Internacionalnog univerziteta u Goraždu bez zakonskih procedura".

Sporno pismo u kojem je izneseno niz kleveta je prošle godine, kako se navodi u presudi, podijeljeno i na društvenim mrežama, zbog čega je Žuga podnio tužbu da je oklevetan.

"Tužbu za klevetu nije bilo teško dobiti jer sam na glavnoj raspravi iznio više od deset dokaza i izveo osam svjedoka dok tužena nije predložila ni jednog svjedoka i nijne iznijela niti jedan dokaz. Posebno mi je zadovoljstvo što smo otklonili klevetu i sumnju stanovnika kantona o moralu i kredibilitetu većine zaposlenih u Ministarstvu za obrazovanje nakon pisma koje se dijelilo velikom brzinom u kantonu. Ja ne želim nikome da preživi ono što sma ja u proteklih deset mjeseci, ali nažalost ovo je političko blato , daj bože da ja budem posljednji, svi ćete doći prije ili kasnije u sličnu situaciju da ćete biti optuženi za nešto što niste uradili", kazao je tada Damir Žuga, zastupnik NIP-a- u BPK Goražde.