"Kad sam bio hodža"
18

Damir Ovčina povodom ekshumacije na Zlatištu: Ima još mnogo neispričanih priča o Grbavici

Piše: I. Č.
Damir Ovčina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Ovčina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ekshumacija na lokalitetu Zlatišta na Trebeviću, gdje su pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe, nije mogla proći bez pažnje Damira Ovčine, autora romana "Kad sam bio hodža". Ili, za one neupućene – "velikog romana o Grbavici".

Prve informacije su nam kazivale da su aktivnosti pokrenute na temelju anonimne dojave i saznanja da bi se na lokalitetu Zlatišta mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava Veselina Vlahovića Batka, a prve sumnje da je riječ o civilima s Grbavice.

"Ja sam jučer prolazio gore i jednako razmišljao o tome", kazao je Ovčina za Klix.ba, dodavši da mu je drago ako je njegova knjiga doprinijela razmišljanju i pokretanju određenih stvari iz bolne prošlosti o Grbavici.

Prema podacima iz lične karte, jedna žrtva je živjela u ulici Rave Janković (sadašnja Behdžeta Mutevelića). Identitet druge žrtve, koja još nije ekshumirana, za sada nije poznat, ali se pretpostavlja da je riječ o stanovniku Grbavice.

Kad sam bio hodža

Ukratko, glavni lik romana "Kad sam bio hodža" našao se igrom slučaja na Grbavici 1992. godine kada su vojne i policijske patrole zabarikadirale njegov "slobodan svijet", a ubrzo potom se našao i u radnom vodu koji je raznosio bijelu tehniku i sakupljao mrtve. Uglavnom muslimane i ponekog Hrvata... Žrtve su vozili na Trebević i ukopavali ih u plitke jame.

Mladić, kojem nigdje u knjizi nije navedeno ime, odrastao je izvan vjerskih adeta, ali je ponešto upamtio iz muslimanske molitve, što mu je koristilo pri ukopavanju žrtava nakon što bi neko dobacio: "Hajde nešto." Odatle i dolazi gorka ironija naziva knjige "Kad sam bio hodža".

Mjesto ekshumacije na Zlatištu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mjesto ekshumacije na Zlatištu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Smisao književnosti, priče i pričanja je u pokretanju razumijevanja svijeta, ne pokušaju razumijevanja stvarnosti. Čitanje svake knjige, svake priče, potiče na razmišljanje o njoj. A kako je ova zasnovana ipak na jednom stvarnosnom, povijesnom iskustvu, njen zadatak jeste da ljude probudi iz onog što misle da je stvarnost, iz onog što vidimo svaki dan", objašnjava Ovčina.

Mnogo neispričanih priča

Na pitanje da li ga je iko od istražitelja kontakirao nakon što je roman "Kad sam bio hodža" ugledao svjetlo dana, Damir Ovčina je odgovorio da nije.

"Ja sam pri pisanju koristio sekundarne izvore. Pored klasičnih književnih postupaka koristio sam i neposredne izvore, uglavnom kroz razgovore s ljudima. Kad je riječ o istražiteljima, u faktografskom smislu, nije mi se niko obraćao. Mislim da tu knjiga ne može pomoći", naveo je Ovčina.

Roman "Kad sam bio hodža" opisuje period do reintegracije Grbavice, a kako saznajemo, Ovčina trenutno radi na nastavku svog prvog romana koji će se odnositi na period poslije reintegracije Grbavice.

"Ima još mnogo neispričanih priča o Grbavici", napomenuo je Ovčina.