"Kad sam bio hodža"
15

Damir Ovčina dobitnik nagrade "Mirko Kovač" za 2017. godinu

Piše: I. Č.
Damir Ovčina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Ovčina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prestižne regionalne nagrade Mirko Kovač za 2017. godinu dobili su Hana Jušić, Ivan Čolović, Mirjana Karanović, Stevan Filipović, Darko Lungulov i bosanskohercegovački književnik Damir Ovčina za veliki roman o Grbavici "Kad sam bio hodža".

Nagrada Mirko Kovač dodjeljuje se već treću godinu u četiri ravnopravne kategorije: za najbolji roman, za najbolju knjigu eseja ili publicističku knjigu, za najbolji scenarij po snimljenom filmu i za najbolje djelo mladoga autora za djela objavljena ili prvi put prikazana na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Hana Jušić je dobila nagradu za scenarij "Ne gledaj mi u pijat" u kategoriji najboljeg djela mladog autora, Ivan Čolović za knjigu eseja "Smrt na Kosovu polju. Istorija kosovskog mita", Mirjana Karanović, Stevan Filipović i Darko Lungulov za scenarij za "Dobru ženu" te Damir Ovčina za roman "Kad sam bio hodža".

Damir Ovčina je objasnio za Klix.ba da je riječ o nagradi koju žiri dodjeljuje prateći produkciju u regionu, a da od pet predloženih naslova po kategoriji komisija izabere jedan.

Svečana dodjela Nagrade održat će se 7. oktobra na četvrtim Danima Mirka Kovača koji se od 5. do 8. oktobra održavaju u Rovinju. Nagrada Mirko Kovač se sastoji od novčanog dijela i povelje.