BiH
7

Damir Marjanović: Sarajevski univerzitet se 20 godina finansira iz granta?!

FENA
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Malo je vremena, a još manje novca da se naprave neke strateške promjene, ali mislim da je povučeno nekoliko bitnih poteza gotovo u svim sferama obrazovanja, istaknuo je za Agenciju Fena bivši ministar obrazovanja i nauke, naučni savjetnik i šef Laboratorija za forenzičku genetiku u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju KS-a Damir Marjanović, komentirajući svoj ministarski mandat s postojećim vremenskim otklonom.

Naglašava da ga raduje što su eksperti koji prate razvoj obrazovanja u BiH, ali i u Evropi, okarakterizirali te poteze kao inicijalne poteze u dobrom pravcu.

Posebno je, kazao je, pozitivno ocijenjeno uvođenje finalnog ispita (eksterne mature) na kraju osnovnog obrazovanja kao modela evaluacije nivoa stečenoga znanja učenika, ali i evaluacije cijeloga sistema osnovnog obrazovanja, kao i model potpore najboljim studentima (zlatne značke) u realizaciji doktorskih studija i procesu zapošljavanja.

"U pripremi su bile izmjene zakona o naučnoistraživačkom radu i srednjem obrazovanju, ali i izrade nekoliko bitnih strategija, te daljnjeg usavršavanja modela eksterne mature i donesenog pravilnika o zapošljavanju. Iskreno se nadam da će ministarstvo, bez obzira na činjenicu da trenutno nema ministra, nastaviti započete aktivnosti. Znam da ljudi koji tamo rade imaju kapacitet za to", kazao je on.

Komentirajući trenutno stanje u vezi s neisplaćivanjem tranši visokom obrazovanju, Marjanović podsjeća da je prvi prijedlog budžeta bio izuzetno nepovoljan za sektor obrazovanja, te se ovo ministarstvo kroz dodatne konsultacije izborilo za korekcije, odnosno povećanje budžeta u ovoj oblasti za više od 13 miliona KM.

"Osim toga, jasno je dogovoreno da se plate prosvjetnih radnika neće smanjivati i da će u drugoj polovini godine biti realiziran rebalans budžeta kojim će se nadomiriti sredstva neophodna za popunu granta za visoko obrazovanje. Bez ovog dogovora budžet ne bi bio ni podržan. To je tako i tko god tvrdi drugačije u najmanju ruku se ne sjeća šta se sve dešavalo, da ne bih upotrebio neku težu kvalifikaciju", naglasio je.

Dodaje da, nažalost, rebalans budžeta nije nikada realiziran, te smatra da bi se u budžet za 2014. godinu morala ugraditi ta sredstva i u tome u potpunosti podržava stav kolega.

Ipak, ocjenjuje da je to opet samo privremeno rješenje, čak i da se u 2014. pronađu ta sredstva. Naime, pojašnjava da se Univerzitet u Sarajevu (UNSA) već gotovo 20 godina finansira iz granta i taj sistem je sve samo ne uređen i potpuno transparentan.

"Planirali smo za 2014. da, nakon konačnog rješavanja pitanja Upravnog odbora i statuta Univerziteta, ponudimo model transparentnoga finansiranja UNSA koji bi podrazumijevao i jasan uvid trošenja budžetskih i vanbudžetskih sredstava. I ovo dokazuje da finansiranje i koordiniranje visokog obrazovanja na kantonalnom nivou nije dobro rješenje, posebno za velike državne univerzitete", smatra Marjanović.

Govoreći o angažmanu u Demokratskoj fronti BH, gdje je član Predsjedništva te stranke, Marajnović očekuje da se napravi politička stranka koja jeste model novog, iskrenog i odgovornog ponašanja te da djelima, a ne samo riječima, dokaže da se može bolje raditi i u kosmosu koji se zove "bh. politička scena".

"To znači da stručnost, znanje i pruženi rad moraju biti jedini parametri kojima će se vrednovati lider nekog sektora, ministarstva i jedne zemlje. To je ono što treba Bosni i Hercegovini i što njeni građani zaslužuju", ustvrdio je.

U konačnici, Marjanović za sebe kaže da je prije svega znanstvenik i profesor, te da je to ono što ga definitvno određuje kao profesionalca.

"S druge strane, genetika je sama po sebi fascinantna tako da jednostavno morate u nju biti zaljubljeni. Bez obzira na to šta da radite, stalno mislite na nju! Dakle, jednom znanstvenik, zauvijek znanstvenik", podvukao je Damir Marjanović.