O prošlosti i budućnosti
169

Damir Marjanović objavio fotografiju iz 1991. i poručio: Znanje je najjače oružje novih generacija

B. R.
Damir Marjanović (lijevo)
Damir Marjanović (lijevo)
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Marjanović se prisjetio pokušaja mladih Sarajlija da spriječe posljednji rat u Bosni i Hercegovini te je tom prilikom poručio da buduće generacije moraju živiti u miru i prosperitetu.

Objavio je fotografiju, za koju je naveo da je nastala prije 31 godinu, a na kojoj su on i njegovi prijatelji. Prema njegovim riječima, autor fotografije je italijanski humanitarac, a svjedoči o pokušaju 17-godišnjaka da se suprotstave ratu.

"Pjevali smo, prkosili, zaustavljali saobraćaj, naveli strane fotografe da nas saslušaju i fotografišu, ali te 1991. nažalost nismo je uspjeli spriječiti gitarama. U godinama, koje slijede, mnogi od nas su je zaustavljali (agresiju) i na kraju zaustavili oružjem, srcem i dobro poznatim sarajevskim duhom", prisjetio se Marjanović na svom blogu.

Napomenuo je da je od rata do danas Sarajevo mnogo izgubilo u skoro svim aspektima.

"Ukrali su nam skoro svako mladi, inteligentno biće, koje bi nakon teškom mukom osvojenih i roditeljskim odricanjima zasluženih zlatnih znački i medalja na naučnim takmičenjima, prvom prilikom otišlo dalje da daje svoje znanje nekom drugom", dodaje.

Poručio je da mladi moraju živjeti u miru i prosperitetu.

"Mi smo ti koje ruke naših dječaka i djevojčica možemo i moramo sačuvati od drnča kojim se čisti oružje i od barutnih čestica koje ostaju nakon svakog pucnja kao trajni ožiljci. Mi smo ti koji našoj djeci moramo pojasniti i objasniti da je znanje najjače oružje novih generacija te moramo njihove prste čuvati za tastature, listove knjiga, stetoskope, kuharske kutlače", istakao je.

Marjanović, koji je i suosnivač stranke Za nove generacije (ZNG), istakao je da je to odgovornost onih iz sadašnje generacije, koji su u prilici da donose odluke.