BiH
32

Damir Kavgić neće usvojiti djevojčicu koju je spasio, ali od nje neće odustati

Piše: E. F.
Damir Kavgić
Damir Kavgić
Damir Kavgić, trgovac iz Gornjeg Srebrenika koji je postao pravi heroj nacije pošto je nakon sedmodnevne potrage od sigurne smrti spasio izgubljenu petogodišnju djevojčicu Samiru Alić, neće je moću usvojiti, kako je iskreno želio.

Kako nam je i sam kazao, Samira će ipak ostati sa svojim roditeljima koji su odustali od ideje da daju djevojčicu na usvajanje Damiru uprkos lošim uvjetima u kojima žive.

Djevojčica ponovo bolesna

Kako saznajemo, po izlasku iz bolnice gdje se Samira oporavljala jedno vrijeme nakon što je pronađena u veoma lošem stanju, djevojčica se ponovo razboljela.

Navodno, dobila je visoku temperaturu pa je ponovo vraćena u bolnicu. Nakon kratkotrajnih pretraga ponovo se našla uz roditelje.

"Idemo svake sedmice u posjetu toj porodici i našoj Samiri i svaki put kada dođemo njeno oduševljenje je jednako. Sada je malo bolje, ali mi je iskreno žao što su roditelji odustali od toga da je daju na usvajanje jer ona zaista živi u nehumanim uslovima. Ipak, neću odustati od nje dok sam živ. Pratit ću je i pomagati i usvojiti ako ikada bude uslova za to", kazao nam je Kavgić.

Prema njegovim riječima, po polasku u školu djevojčici će kupiti sve što joj treba i brinuti o njenom obrazovanju sve dok ne bude svoj čovjek.

Zašto su roditelji odustali od davanja Samire na usvajanje, ako ne mogu da joj pruže osnovne uvjete za normalan život, nije mu poznato.

"Jednostavno ne žele potpisati. Ipak, mi ih redovno obilazimo i oni kažu da nam neće nikada zaboraviti što smo učinili za njih, ali ne mogu da daju Samiru. Mi ćemo je ipak dovoditi da provodi vrijeme sa mojom djecom kada god je to moguće", kazao je Kavgić.

Socijalni radnik kontroliše roditelje

Prema njegovim riječima, Aliće redovno obilazi i socijalni radnik te kontroliše kako se brinu o djevojčici.

Podsjećamo, Samira i njen brat Elvedin nestali su 17. jula kada su, kako su kazali roditeljima, otišli do obližnje rijeke da se osvježe. Međutim, kući se nisu vratili. Odmah je za njima započela masovna potraga. Elvedin je pronađen pet dana kasnije u veoma lošem stanju sa visokim stepenom dehidracije organizma, ali njegova sestra nije bila s njim.

Spasioci su bezuspješno pretraživali teren danima i spremali su se odustati od potrage. Pretpostavljali su da Samira nije živa jer je prošlo mnogo vremena, a djevojčica je u planini provodila dane sama, bez vode i hrane. No, Damir nije odustajao te je, iako u veoma lošem stanju, pronašao malu Samiru.