BiH
37

Damir Hadžić i Jasmina Horo pušteni na slobodu

Klix.ba
Privođenje Damira Hadžića (Foto: Klix.ba)
Privođenje Damira Hadžića (Foto: Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu donio je odluku kojom su optuženi Damir Hadžić i Jasmina Horo pušteni na slobodu. Oboje su uhapšeni u novembru prošle godine u akciji Blok.

"Kantonalno tužilaštvo KS će uložiti žalbu na ovu odluku budući da sud nije postupio prema uputama Vrhovnog suda FBiH tako što nije obrazložio prigovor odbrane kojom se rukovodio", rekla je za Klix.ba Azra Bavčić.

Klix.ba saznaje da je Muhidin Hajdarević član Sudskog vijeća koji je donio odluku o puštanju Hadžića i Horo.

Kantonalni sud Sarajevo donio je odluku i da produži pritvor za dva mjeseca Esedu Radeljašu.

Bivšeg zastupnika u Skupštini KS i ministra u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Eseda Radeljaša i ostale se tereti da su zloupotrebom službenog položaja poduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu. Potom, nezakonito su proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Bivši načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić optužen je za zloupotrebu položaja ili ovlasti, a tereti ga se da je iz općinskog budžeta nezakonito isplatio više od milion KM Radeljašu. Uhapšen je 30. novembra prošle godine.

Pritvor mu je prvobitno određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza ili opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Prethodno je bilo ukinuto rješenje o pritvoru bivšem načelniku Općine Novi Grad Sarajevo i bivšem državnom ministru komunikacija i saobraćaja jer je odbrana uložila žalbu.

Jasminu Horo tereti se za krivična djela zloupotrebe položaja i pranje novca. Puštena je na slobodu ranije pa ponovo pritvorena.

Optužnica protiv Hadžića, Horo i Radeljaša potvrđena je 26. decembra.