BiH
0

Damir Arnaut se susreo sa zvaničnicima MVP-a Japana

Sarajevo-x.com
Savjetnik za Ustavno-pravna pitanja člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, Damir Arnaut, boravi ove sedmice u Japanu na poziv japanske Vlade da učestvuje u programu „Lideri nove generacije u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.“ Program u potpunosti finansira japansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Arnaut se u sklopu ovog programa susreo sa zvaničnicima Ministarstva vanjskih poslova Japana, te sa Yuichi Oba-om, Glavnim zamjenikom direktora za centralnu i jugoistočnu Evropu, kao i sa Yasutoshi Nishimura-om, zamjenikom ministra vanjskih poslova i poslanikom u Predstavničkom Domu japanskog parlamenta.

Tokom razgovora sa Nishimuarom, Arnaut se zahvalio za svu pomoć Japana Bosni i Hercegovini od agresije na našu zemlju do danas, a posebno se osvrnuo na znatnu ulogu koju je Vlada Japana igrala u finansiranju Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi, Arnaut je istakao važnost funkcionisanja ICTY dok se ne završi suđenje Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. S obzirom da ova suđenja vjerovatno neće biti završena do 2010. godine, kada se planira zatvaranje Tribunala, savjetnik za Ustavno-pravna pitanja je zamolio japansku Vladu da pruži svoju podršku nastavku rada Tribunala.

Pomoć Japana u ovom pogledu će biti od presudnog značaja s obzirom da Japan izdvaja najviše novca za rad ICTY nakon SAD-a, odnosno skoro 20 posto ukupnog budžeta Tribunala. Arnaut je, stoga, također naglasio potrebu da Japan utječe na Srbiju da što prije ispuni svoje međunarodne obaveze i uhapsi Ratka Mladića, što bi ubrzalo i sam proces zatvaranja Tribunala.

Arnaut se također, zahvalio Vladi Japana na njenim naporima unutar Vijeća za implementaciju mira, te izrazio nadu da će Japan nastaviti raditi na očuvanju mira i stabilnosti u našoj zemlji.