Sigurnosna konferencija
77

Damir Arnaut: Sagovornici u Minhenu su bili svjesni opstrukcija i opasnosti sa kojim se BiH suočava

F. H.
Ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damir Arnaut govorio je za Klix.ba o utiscima sa Minhenske sigurnosne konferencije koja je održana prošle sedmice, a koja je okupila neke od najznačajnijih svjetskih lidera.

Arnaut navodi da je prisustvovao svim sastancima koje je imao član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i da može potvrditi da su svi sagovornici jasno istakli da je Bosni i Hercegovini mjesto u EU i NATO i obavezali se da će na ključnim mjestima nastaviti zagovarati integraciju naše zemlje u te strukture.

"Potpuno su svjesni opstrukcija i opasnosti sa kojim se Bosna i Hercegovina suočava, ali od ogromne im je pomoći kada na ovakvim sastancima dobiju nove, kredibilne informacije i kada im se ukaže na relevantan kontekst", kaže Arnaut.

Atmosfera na sastancima

Opisuje da je atmosfera na svakom sastanku bila prijateljska, ali i da je potrebno naglasiti bitniju činjenicu da je odisala uzajamnim povjerenjem.

"To je od izuzetnog značaja u ovim odnosima jer tek u takvoj atmosferi možete razgovarati o istinski suštinskim pitanjima i dogovarati zajedničke strateške poteze. To povjerenje se gradi, ali ovakvi susreti pokazuju koliko je to isplativa investicija jer i kada prvi put sretnete nekog sagovornika ulazite sa tom reputacijom. Činjenica da je prvi put nakon jako dugo vremena zvaničniku iz Bosne i Hercegovine povjerena uloga uvodničara na panelu u sklopu Glavnog programa Minhenske konferencije je potvrda te reputacije koju je Bećirović izgradio", govori Arnaut.

Navodi da ima razloga za optimizam, ali sa oprezom.

"S jedne strane, stalne opstrukcije i uslovljavanje evropskog puta ekstremnim zahtjevima za rekonstrukciju Ustavnog suda ili novim diskriminacijama u izbornom zakonu otežavaju napredak na tom putu, koji je u interesu svakog našeg građanina na svakom pedlju zemlje. S druge strane, ključni donosioci odluka na najvišim mjestima u EU i NATO državama sve više razumiju širi kontekst tih opstrukcija i s tim jača njihova opredijeljenost da nas što prije vide u tim strukturama. Kažem s oprezom jer to podrazumijeva stalnu budnost i pripravnost za ukazivanje na sve štetne pojave i kontekstualiziranje istih", govori Arnaut.

Na kraju navodi da kao država koju odluke njenih najviših organa , Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH, obavezuju da predano i užurbano radi na ostvarivanju članstva u NATO i EU, što uključuje obavezu svih njenih zvaničnika da djeluju u tim pravcima.

"Bosna i Hercegovina je također pozicionirana kao zemlja čija je sigurnost i stabilnost od strateškog značaja za ove strukture i jasna je opredjeljenost, barem u ključnim državama, da se to zaštiti", zaključuje Damir Arnaut.